Kultura

FIAT 2015: Autori i reditelji u fokusu 12 festivalskih dana na podgoričkim ulicama i scenama

Ovogodišnji Festival internacionalnog alternativnog teatra - FIAT biće u znaku tri decenije od osnivanja ove manifestacije koja je obilježila kulturnu scenu glavnog grada, a organizatori su se pobrinuli da od 5. do 16. septembra publika vidi, čuje, ali i na druge načine bude dio čak 60 programa na 15 lokacija širom Podgorice.
FIAT 2015: Autori i reditelji u fokusu 12 festivalskih dana na podgoričkim ulicama i scenama
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Savjeta festivala, reditelj Slobodan Milatović, "jedan od svjedoka FIAT-a od njegovog nastajanja", kako sa kaže, sublimirao je godine od 1985. i FJAT-a do danas.

- Jedan od simbola ovog festivala je - obnavljanje, jer se to dogodilo četiri puta. FIAT je uvijek imao snage da se obnovi. I onda kada ga nije bilo, uvijek je postojao u jednom broju ljudi. Nadam se da smo ga 2013. godine posljednji put obnovili - rekao je on.

Posebno ističući potpunu posvećenost, zalaganje i neprestani rad rediteljke Ane Vukotić, koja se prihvatila dužnosti da stane ispred festivala.

- Ona je ove tri godine vodila FIAT, radila na tome kako ga koncepcijski profilisati i finansijski održati. Sada konačno postoji inicijativa da on postane festival od nacionalnog značaja, da ne zavisi ni od koga - ni od Ane, ni od mene - dodao je Milatović i podsjetio da je FIAT 2015 najraznovrsniji "koncepcijski, po obimu i imenima, po programima i cjelinama".

Direktorica festivala Ana Vukotić iskreno se raduje početku trećeg izdanja otkad je na čelu FIAT-a.

- Suština ovogodišnjeg festivala je kombinacija 12 internacionalnih produkcija u takmičarskoj konkurenciji, zatim uličnog teatra i crnogorskih umjetnika okupljenih u Montenegro art gerilu. Ali, FIAT ove godine pokreće i izdavačku djelatnost, čiji je urednik pisac i kompozitor Vladimir Đurišić. Prvo što ćemo objaviti biće prevodi tri spisa o umjetnosti koje je uradio Milovan Novaković, za koje se nadamo da će uspjeti da budu odštampani do najavljene promocije - najavila je ona.

Ilustrujući namjeru da u centru pažnje FIAT-a budu autorske i rediteljske poetike, ona je posebno istakla dolazak jednog od najboljih reditelja današnjice, Andreja Žoldaka.

- Žoldak, kao i drugi reditelji, predstaviće se i iz drugog ugla, u okviru segmenta Razgovori u podne - rekla je Vukotić i dodala da će gosti u tom dijeli biti Borut Šeparović, Branko Brezovec, Dejan Projkovski, Zijah Sokolivić i Andraš Urban.

U programu su mjesto našle četiri izložbe, kao i dvije promocije - novog naslova Aleksandra Bečanovića "Leksikon filmskih režisera" i "Masalai" našeg nagrađivanog pisca Ognjena Spahića, koji je upravo objavljen u Crnoj Gori i Hrvatskoj. Svako veče će zatvoriti DJ-evi različite provenijencije.

- FIAT 2015 zvanično će otvoriti već poznata predstava Šeparovićevog Montažstroja "A, gdje je revolucija stoko?". Zatim će nastupiti poznata grupa "Zoster" iz Mostara, a njihov koncert jedini je program za koji se ulaznice naplaćuju - navela je Vukotić i zamolila posjetioce da karte za programe koji ih interesuju na vrijeme podignu na biletarnicama Crnogorskog narodnog pozorišta odnosno KIC-a "Budo Tomović".

U ime Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada kratko se obratila Sanja Vojinović, koja je podsjetila na podršku koju daju FIAT-u ne samo u okviru svojih nadležnosti, već i svih drugih lokalnih institucija i administracije koliko je to festivalu bilo potrebno. Zato su, dodaje, odlučili da dva značajna jubileja - 30 godina FIAT-a i 40 godina DODEST-a - bude dio programa Podgoričkog ljeta.

- Od obnavljanja FIAT-a, Minstarstvo kulture u kontinuitetu podržava ovu manifestiaciju, koja afirmiše potencijal crnogorskih stvarala, ali i Podgorice, kao mjesta nastanka festivala. Njegova institucionalna reorganizacija neophodna je za dalji kontinuirani rad, u čemu će Ministarstvo kulture i pružiti podršku - istakao je Ilija Subotić u ime resornog ministarstva.

Vukotić je na kraju istakla da FIAT ove godine ne bi bio to što jeste bez Suzane Pajović, Stefana Rakočevića, Aleksandra Vukotića, Duška Miljanića i Vladimira Đurišića, ali i pomoći brojnih medija.

Ovogodišnji tročlani žiri FIAT-a činiće koreografkinja i balerina Sonja Vukićević iz Beograda, italijanski producent Franko Ungaro i glumac Mirko Vlahović.

K.J.

Portal Analitika