Abiznis

Velimirović: Odbor povjerilaca formiran suprotno zakonu

Način odabira članova Odbora povjerilaca kompanije Vektra Boka, koji čine predstavnici Elektroprivrede (EPCG), Volija i Javnog preduzeća Morsko dobro, u suprotnosti je sa Zakonom o stečaju, ocijenio je punomoćnik Opštine Herceg Novi, Goran Velimirović.
Velimirović: Odbor povjerilaca formiran suprotno zakonu
Portal AnalitikaIzvor

On je saopštio da je danas u Privrednom sudu održan prvi sastanak povjerilaca u stečajnom postupku koji je otvoren nad Vektra Bokom.

„Iako upoznati sa činjenicom da je, u postupcima stečaja koji se vode nad firmama u okviru grupe Vektra Montenegro, sve moguće, ipak smo kao punomoćnici jednog od najvećih povjerilaca u ovom stečaju, Opštine Herceg Novi, bili neprijatno iznenađeni tokom i načinom vođenja ovog sastanka“, naveo je Velimirović u saopštenju.

On je podsjetio da je postupak za otvaranje stečaja nad Vektra Bokom pokrenut još 2011. godine, a da je stečaj formalno-pravno otvoren tek u ljeto ove godine, poslije pune četiri godine.

„Konačno, dočekavši otvaranje stečaja današnjem sastanku su prisustvovali predstavnici većeg broja stečajnih povjerilaca, među kojima najveća potraživanja prema Vektra Boki ima Crnogorska komercijalna banka (CKB) odnosno OTP banka sa potraživanjem od više desetina miliona EUR i Opština Herceg Novi sa potraživanjem od 2,2 miliona EUR“, kazao je Velimirović.

On je ocijenio da je indikativno da nije pristupio predstavnik države Crne Gore, odnosno Poreske uprave (PU), koja ima potraživanje od 3,2 miliona EUR.

„Na samom početku sastanka povjerilaca, kojem po zakonu treba da upravlja stečajni upravnik Sreten Mrvaljević, povjerioce je iznenadila činjenica da je sastankom faktički rukovodio gospodin Saša Zejak kojeg je prisutni stečajni upravnik predstavio kao njegovog saradnika“, rekao je Velimirović.

Zejak je, prema riječima Velimirovića, predstavniku OTP banke, a samim tim i ostalim povjeriocimam, odmah stavio do znanja da neće dozvoliti nikakvu raspravu i potom bez ikakvih objašnjenja saopštio da su potraživanja najvećih-milionskih povjerilaca osporena i da njihovi predstavnici ne mogu ući u Odbor povjerilaca.

„Potom je odredio da u Odbor povjerilaca uđu predstavnici tri firme koje, nakon njegovog „sistema eliminacije“ imaju navodno najveća potraživanja, a to su preduzeća Elektroprivreda, Voli i Morsko dobro“, rekao je Velimirović.

On je ocijenio da se frapantnost, apsurdnost i drskost takvog odabira Odbora povjerilaca ogleda u tome što je ukupni zbir potraživanja ta tri člana Odbora manji od 700 hiljada EUR, a van tog Odbora su ostali povjerioci sa potraživanjima koja se mjere desetinama miliona EUR.

„Ovo u suštini znači da će na tok stečajnog postupka u mnogo većoj mjeri uticati firme, čiji je interes za brzo okončanje stečajnog postupka mnogo manji od preduzeća koja imaju višestruko veća potraživanja“, smatra Velimirović.

Realno je, kak oje naveo, očekivati da će tako odabrani članovi Odbora povjerilaca mnogo lakše prihvatiti usvajanje Plana reorganizacije koji nudi Velktra Boka i koji faktički znači odlaganje stečaja.

Bez odgovora su, kako tvrdi Velimirović, ostala i pitanja predstavnika radnika zašto su osporena njihova višemilionska potraživanja koja su utvrđena pravosnažnim presudama i kako to da ni njihovi predstavnici ne mogu biti članovi Odbora povjerilaca, kao i primjedbe punomoćnika OTP banke za njihova potraživanja koja se mjere desetinama miliona EUR.

Velimirović tvrdi da je takav odabir članova Odbora povjerilaca u suprotnosti sa članom 44. Zakona stečaju koji propisuje da u Odbor moraju ući povjerioci sa najvećim obezbijeđenim ili djelimično obezbijeđenim potraživanjima.

„Takav način odabira Odbora povjerilaca je u suprotnosti sa logičnom činjenicom da se Odbor ne može formirati a da prethodno nije sačinjena lista priznatih i osporenih potraživanja koja mora biti objavljena odnosno dostavljena povjeriocim. Ovakav apsurdan i nezakonit način izbora Odbora povjerilaca daje za pravo povjeriocima koji su spriječeni da u njega uđu na sumnju da će se i dalji tok stečajnog postupka realizovati na način koji nije u interesu povjerilaca sa najvećim potraživanjima i koji bi i po zakonskom i prirodnom pravu trebalo da odlučuju o toku stečajnog postupka“, rekao je Velimirović.

Opština Herceg Novi, kako je dodao, u tom stečajnom postupku ima interes koji prevazilazi njeno samo nominalno novčano potraživanje od 2,2 miliona EUR.

U Opštini Herceg Novi su, kako je rekao Velimirović, smatraju da je nakon privatizacije Hotelsko turističkog preduzeća (HTP) HTP od Vektre, došlo do potpunog urušavanja najvitalnije privredne grane tog grada, turizma.

Izvor: Mina business

Foto: velimirovic.me

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
M Mila K
04.09.2015. 09:35

Kakvo jasno viviseciranje onoga sto ne radi a trebao bi Privredni sud u CG, posebno u segmenttu stecajnih postupaka. Steta sto se sada ne glorifikuju poreski dugovi i to kako se unizavaju poreski obveznici u CG ali nij politicki isplativo.

0
0
G Guest_1436353269
04.09.2015. 07:08

Ima li ovo iđe. I ko je ovaj Zejak!

0
0