Svijet

Orban oprezan zbog migranata, moguća ograda i prema Hrvatskoj

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je da će graditi ogradu ka Hrvatskoj, ukoliko izbjeglice počnu da dolaze iz pravca te zemlje, prenosi "Rojters".
Orban oprezan zbog migranata, moguća ograda i prema Hrvatskoj
Portal AnalitikaIzvor

Orban je na konferenciji u Briselu rekao da ne želi veliki broj muslimana u Mađarskoj, dodajući da će razmisiliti o kvotama EU za prijem izbjeglica kada vidi predloge o tom pitanju.

Parlament Mađarske će sjutra usvojiti izmjene zakona kojima će uvesti potpuno novi režim na mađarskoj granici, uz policiju i vojsku.

Orban ističe da Mađarska mora da zaštiti svoju i šengensku granicu, pridržavajući se Sporazuma iz Dablina, Fronteksovih pravila i Šengenskog kodeksa.

"Razgovarao sam sa evropskim zvaničnicima i zamolio da nas ne napadaju kada branimo šengenske granice. Ni nama se u Mađarskoj ne dopada podizanje ograde, ali boljeg rješenja nema. Ovo sa ilegalnom migracijom više ne ide, ovome mora doći kraj. Zbog toga se donose ovi zakoni", poručio je Orban.

Prema njegovim ijrečima, mnogo je izbjeglica, ali još više onih koji to nisu. "Statistika govori da raste broj migranata iz zemalja gdje nema rata. Ako nastavimo dosadašnju evropsku politiku doći će 10 miliona migranata u Evropu", rekao je Orban.

Napominje da ljudima ne treba buditi lažnu nadu i širiti iluzije da vrijedi dolaziti jer će biti vraćeni, dodajući da Mađarska ne može sve da ih primi.

U Evropi niko ne govori ima li ovome kraja. Ovo nema smisla. Moraju se zaštititi spoljne evropske granice. Mađarska zato postupa pravilno kada podiže zid, smatra Orban.

Od 15. septembra Mađarska pokreće kampanju u tranzitnim zemljama, da ne vrijedi polaziti na put i plaćati krijumčare ljudi.

"Ako ne zaštitimo granice, onda će se srušiti šengenski sistem slobode kretanja unutar Evropske Unije. Granica se po Šengenu može preći samo na zvaničnim graničnim prelazima", zaključio je Orban.

Budimpešta je podigla ogradu od bodljikave žice prema Srbiji dugoj više od od 170 kilometara. Sada predstoji izgradnja palisade visoke oko četiri metara.

Mađarski vojnici su 3. avgusta počeli izgradnju ograde koja bi trebalo da spriječi da granicu prelaze ilegalni migranti koji pokušavaju da uđu u Evropsku uniju.

Više od 100.00 migranata stiglo je ove godine u Mađarsku preko Balkana, većinom iz ratnih zona poput Sirije, Iraka i Avganistana.

Skoro svi migranti podnose zahtjev za azil u Mađarskoj, ali pokušavaju da se domognu bogatijih evropskih zemalja Njemačke, Švedske ili Velike Britanije.

Izvor: rts.rs

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.