NATO

Kenders: Crna Gora postigla zapažene rezultate

Crna Gora je u kratkom periodu postigla zapažene rezultate u oblasti evropske i evroatlantske integracije, kazao je ministar vanjskih poslova Holandije Bert Kenders koji je ponovio podršku njegove zemlje u daljem integracionom procesu, posebno u oblasti vladavine prava i razvoja administrativnih kapaciteta.
Kenders: Crna Gora postigla zapažene rezultate
Portal AnalitikaIzvor

On je, tokom susreta sa ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Igorom Lukšićem koji boravi u zvaničnoj posjeti Holandiji, kazao da će u okviru holandskog predsjedavanja EU naredne godine, pored aktuelnih tema, poseban akcenat biti na daljoj integraciji Zapadnog Balkana.

"Kenders je ocijenio da su bilateralni odnosi dvije države na zadovoljavajućem nivou, naročito u oblasti turizma, pomorske privrede i poljoprivrede, te iskazao interes za produbljivanje ekonomske saradnje i povećanje obima trgovinske razmjene“, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Lukšić je zahvalio na kontinuiranoj podršci Holandije u oblasti vladavine prava, tvining projekta i poljoprivrede i informisao o konkretnim koracima koji se preduzimaju u sprovođenju reformi u oblasti evropske i evroatlantske integracije.

Kada je u pitanju značaj saradnje država Zapadnog Balkana u okviru Zapadno-balkanske šestorke, Lukšić je kazao da je Samit u Beču bio dobra prilika da se rekapitulira postignuto od samita u Berlinu i definišu dalje smjernice rada do narednog sastanka u Parizu.

Posebnu pažnju sagovornici su posvetili i nastavku saradnje u oblasti finansija, u kontekstu otvaranja ekonomskih poglavlja, multilateralnim odnosima, aktuelnoj migrantskoj krizi i prilikama u regionu, te dešavanjima na međunarodnoj sceni.

Portal Analitika