Društvo

HRA: Novi zakon o okupljanjima nameće organizatoru pretjerane obaveze

Sadašnja verzija Prijedloga zakona o javnim okupljanjima organizatoru javnog okupljanja nameće pretjerane obaveze, pa se tako građani obeshrabruju da uživaju to ljudsko pravo garantovano i Ustavom Crne Gore, smatraju u Akciji za ljudska prava (HRA).
HRA: Novi zakon o okupljanjima nameće organizatoru pretjerane obaveze
Portal AnalitikaIzvor

Kako su kazali, predloženo je da organizator objektivno odgovara za štetu koju prouzrokuju učesnici javnog okupljanja, pa u ovoj organizaciji smatraju da navedenu odredbu treba obrisati jer, pored toga što djeluje obeshrabrujuće, vrlo je lako zloupotrijebiti u praksi.

 "Pretjerana je i obaveza da organizator obezbijedi medicinsku i vatrogasnu službu. Radnici koji se okupljaju zbog, primjera radi, neisplaćenih zarada nikako nijesu u prilici da snose te troškove. Smatramo da je obaveza države da obezbijedi medicinsku pomoć ili vatograsnu službu ako se za tim ukaže potreba. Skrećemo pažnju i na problematičnu formulaciju prema kojoj je moguće privremeno ograničiti održavanje skupa „u blizini objekata koje obezbjeđuje policija, ako ometa nesmetano obezbjeđivanje tih objekata“. Prethodno je Nacrtom zakona privremeno ograničenje bilo propisano na 10 metara od Vlade, odnosno na trotoarima i zelenim površinama ispred objekata Skupštine Crne Gore, predsjednika i Ustavnog suda. Smatramo da je neophodno vratiti fomulaciju propisanu Nacrtom i dodati da se i to ograničenje primjenjuje samo kada su ova tijela u sesiji,  po ugledu na zakone u okruženju", navodi se u saopštenju HRA.

Prema njihovim riječima, zadovoljni su jer je jedan dio prijedloga i sugestija koje je HRA ranije dostavila u odnosu na Nacrt usvojen, a tu posebno izdvajaju propisivanje testa štetnosti prema kojem se sloboda javnog okupljanja može ograničiti ako je to neophodno i srazmjerno svrsi zbog koje se ograničavanje preduzima, kako i definisanje neorganizovanih, spontanih okupljanja koja se ne moraju prijavljivati.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.