Društvo

Boka "tijesna": 4.000 jahti, 380 kruzera, sigurnost plovidbe zadovoljavajuća

Česta je slika u Bokokotorskom zalivu ove sezone: veliki kruzer, tik pored njega izletnički brodovi, jahte, barke, gliseri, skuteri, a nedaleko od njih kupači.
Boka "tijesna": 4.000 jahti, 380 kruzera, sigurnost plovidbe zadovoljavajuća
Portal AnalitikaIzvor

Sve je više brodova, privatnih jahti čak 30 odsto u odnosu na prošlu godinu. No, sigurnost plovidbe je zadovoljavajuća i većih incidenata nije bilo. Inspektori sigurnosti plovidbe odazivali su se odmah svakom pozivu, kazali su Radiju Jadran u Lučkoj kapetaniji.

Precizna statistika o prekršiocima koji su "divljali" zalivom ili na bilo koji drugi način ugrožavali bezbjednost znaće se po završetku sezone. Revnosijem odnosu vlasnika plovila ove godine sigurno su doprinijele i pojačane kontrole, uvjeren je jedan od inspektora sigurnosti plovidbe, Željko Lompar. Patroliranje je obavljano u dvije smjene.

"Pokriven je bio čitav zaliv, imali smo i jedno plovilo više. Nije bilo većih incidenata, pa smo stizali i izvan zaliva i stvarno nas je bilo svuda. Ljudi su zadovoljni, jer nije bilo slučajeva da nas neko pozove sa problemom, a da mi ne izađemo na teren", priča za Radio Jadran Lompar.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je preko IPA projekta organizovalo radarsku kontrolu zaliva, ali samo I fazu koja nije mogla detaljno da obuhvati sva plovila. Radari su instalirani na Obosniku i repetitoru Vrmac. Druga faza je u pripremi za sljedeću sezonu. Uključiće kamere, noćne kamere i dva dodatna radara, ističe Lompar. On navodi i da je ovog ljeta bilo manje kršenja prekoračenja brzine u zalivu.

Manja plovila veći prekršioci

"Procentualno manja plovila su više kršila prekoračenja brzine. Vjerovatno su vlasnici bili svjesni da nijesu radarski pokriveni, pa ih stoga nijesmo ni mogli kažnjavati, jer nijesmo imali materijalne dokaze. Ipak, sve smo ih zaustavljali i opominjali", navodi Lompar.

Inspektori su bili rigorozni u kažnjavanju vlasnika koji su se plovilima približavali obali više nego što je dozvoljeno. Tu su isključivo odmah pisane kazne, bez opomena. Ipak, prema riječima Lompara, ono što je iznenađujuće bilo za sve jesu i dvije žrtve – jedan od njih je pomorac sa Šri Lanke koji se ugušio na brodu koji je bio usidren u Zelenici, kao i jedan Kotoranin, koji je tragično preminuo.

Kad je riječ o evidenciji plovila koja su boravila u zalivu u Lučkoj kapetaniji raspolažu samo statistikom vezanom za komercijalna plovila i putničke brodove.

"Do sada smo evidentirali oko 4.000 komercijalnih plovila, odnosno jahti i oko 380 kruzera. O uplovljenju privatnih jahti, nemamo evidenciju, jer vlasnici nisu po zakonu dužni da imaju agenta i da najave dolazak. Ali, po dodiru obale ili sidrenja, mi ih evidentiramo i za sada je promet tih jahti veći za 30 odsto", istakao je Lompar.

On podsjeća da je po Zakonu o sigurnosti plovidbe dozvoljena brzina za sva plovila limitirana na šest nautičkih milja ili čvorova u tjesnacu Kumbor i Verige i 10 čvorova u ostalim djelovima Boke. Lompar zaključuje da je sigurnost plovidbe ove sezona bila zadovoljavajuća, ali i da može biti bolja. Uočeno je dosta toga što se mora korigovati za sljedeću sezonu.

"Imamo veliki pritisak komercijalnih i privatnih jahti, jer traže veće brzine, skijanje, padobrane, zmajeve – odnosno glisere koji se dižu sa površine vode i dosta nisko lete. Sve su to neke aktivnosti koje gosti žele, ali zbog zakonskih ograničenja, ne mogu da izvode", pojašnjava on.

Stoga su inspektori ovog ljeta često bili u nedoumici da li da postupe "turistički" jer su neki vlasnici smatrali dozvoljene brzine za plovila malim. U svakom slučaju sugerisali su svima da se što više odbijaju od obale, gdje je najsigurnije za njih i za plivače.

Tekst i foto: Radio Jadran

Portal Analitika