Društvo

Neophodna pomoć porodici Radulović

Banka hrane pozvala je građane da pomognu šestočlanoj porodici Radulović koja u nehumanim uslovima živi u Komanima nadomak Podgorice.
 Neophodna pomoć porodici Radulović
Portal AnalitikaIzvor

"U zadnjih nekoliko godina Banka hrane Crne Gore imala je priliku da se suoči sa izuzetno nehumanim uslovima života, nemaštinom i teškom sudbinom pojedinih porodica. I baš kad smo mislili da nas više niša ne može iznenaditi, da gora bijeda od već viđene ne može biti, suočavamo se sa teškom pričom porodice Radulović. Šestočlana porodica Radulović živi u Komanima, nadomak Podgorice. Naglašavam blizinu Podgorice, jer to što smo vidjeli ne očekujemo ni u najzabačenijem dijelu zemlje, a ne u blizini glavnog grada i to u 21. vijeku", kazali su u ovoj Fondaciji.

Porodicu čine otac Nikola, majka Jelena i četvoro djece Bogdan (12), Novak (10), Milodarka (8) i Petar (2).

"Vrlo srdačno nas dočekuju. Pomoć koju im u ime Banke hrane predajemo zahvalno, ali malo postiđeno uzimaju. Žele da dostojanstvom prikriju muku u koju su se našli. A mi smo od starta zbunjeni onim što vidimo. Na suvoj zemlji mala kućica, a ispred nje četvoro djece golo do pojasa u istrošenim šorcevima, sa obućom koja nam je odmah upala u oči. Bogdan nosi dva broja veće iscijepane patike, a Novak gumene čizme (različite ), iako je napolju 40 stepeni. Ostalo dvoje djece je boso", kazali su u ovoj Fondaciji.

Šestočlana porodica nema nikakvih primanja. Za socijalnu pomoć i dječiji dodatak nijesu stekli uslove, jer su potencijalni nasljednici malog parčeta zemlje. Zemlja je Nikoli ostala od majke, ali on nema mogućnosti da pokrene ostavinski postupak.

"Meni do Podgorice treba 13 eura, a kako to da zaradim", kaže Nikola.

Jedino primanje porodice je to što on radeći veoma teške fizičke poslove zaradi. Kaže da se nekad i moglo zaraditi od sječe drva, ali sad nikako. Od jednog metra drva koje pripremi za prodaju ostane mu pet eura.

Pokušavali su da drže ovce i krave, ali zbog sušnog terena i nedostatka vode oni su uginuli. Pokušavali su i sa poljoprivredom, ali kaže ne može.

Nikola objašnjava da je kupio 160 kilograma sjemena krompira koje je posadio, a dobio je 100 kilograma krompira.

Jedino što, kaže može da se gaji su koze. On ih ima dvije-tri. Svoju šansu vidi u tome da obezbijedi dvadesetak koza jer smatra da bi mu one pomogle da preživi.

 

"Dakle, Nikola ne moli za pomoć, on traži da radi", naglašavaju u Banci hrane.

Djeca slušaju očevu priču. Na pitanje zašto nijesu u školu, oni ćute, a otac odgovara da nijesu mogli da ih spreme.

Nikola kaže da je on radio čitavo ljeto da im kupi cipele i spremi ih za školu, ali čovjek kod koga je radio još mu nije platio. Kaže čim plati, oni će krenuti u školu.

"Ono što zabrinjava su slabi rezultati koje djeca postižu u školi. Direktorica škole "Boško Radulović" , u koju djeca idu, tražila je da se moraju detaljno pregledati i definisati razlog njihovih loših rezultata. Ali i za to treba novac. Čak im je i zdravstveno osiguranje, koje se ostvaruje preko Biroa za zapošljavanje, dovedeno u pitanje. Majka ne može redovno da se javlja na Biro, jer ne može da plaća prevoz za Podgoricu, pa je stalno brišu i vraćaju na evidenciju", kazali su u ovoj Fondaciji.

Oni su apelovali na Ministarstvo rada i socijalnog staranj, kao i na Centar za socijalno Podgorica, da posjete ovu porodicu i da se na licu mjesta uvjere koliko im je potrebna socijalna pomoc i dječiji dodatak.

Takođe apeluju na Ministrarstvo poljoprivrede da pošalje svog predstavnika da porazgovara sa Radulovićem.

"Ubijeđeni smo da bi posle razgovora sa njim bili spremni da obezbijede toliko željene koze, izvor njihovog života", ističu u ovoj Fondaciji.

Apeluju i na sve zdravstvene institucije, privatne i državne, da pokažu malo dobre volje i posjete ovu djecu i upute ih u potrebne institucije.

"Na kraju ,iako je to zakljucujemo iz njihove price veliki problem,apelujemo na prevoznike,taxi udruzenja...,da nadju nacin da s vremena na vrijeme izadu u susret ovoj porodici ,prevozom do Podgorice..

Porodica nema žiro račun, jer nikada nije dobijala nikakvu novčanu pomoć, pa se selo ponudilo da se koristi njihov žiro račun.

Žiro račun je kod Societe Generale Banke 550-3574-31.

Uplata je na Glavni grad Podgorica, Mjesna zajednica Komani, selo Milati sa naznakom-pomoć za Raduloviće.

"Bilo koja vrsta pomoći je ovoj porodici dobrodošla: hrana, sredstva za higijenu, obuća, odjeća, namještaj, školski pribor, igračke", kazali su u ovoj NVO.

Svi koji mogu i žele pomoći mogu dobiti kontakt porodice preko e mail bankahranepg@gmail.com, sajta ,http://www.bankahrane.me, facebooka https://www.facebook.com/banka.hrane?ref=hl ili na tel 069-495-680.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.