Kultura

Dukley Gardens: U petak izložba Jurija Solomka i Irine Lastovkine

U galeriji DEAC, u sklopu naselja Dukley Gardens, na Zavali u Budvi, Dukley European Art Community u petak, 4. septembra, organizuje zajedničku izložbu Jurija Solomka i Irine Lastovkine, pod nazivom „Crna Gora 2“.
Dukley Gardens: U petak izložba Jurija Solomka i Irine Lastovkine
Portal AnalitikaIzvor

Jurij Solomko je već početkom godine učestvovao na rezidencijalnom programu DEAC, a tom prilikom je, zajedno sa Nacionalnom bibliotekom „Đurđe Crnojević“ na Cetinju bila organizovana njegova završna izločba pod nazivom „Crna Gora“, u okviru koje je Solomko, na bazi svog već razvijenog principa metakartografije, krajnje personalizovanog viđenja svijeta i događanja u njemu, uključujući i ona politička, Crnu Goru vidio kao mitsku zemlju, zasnovanu na dubokoj tradiciji vezanoj za Zemlju, Nebo i Vodu, kao zemlju drevnosti i legende.

02duklja3

Izložba „Crna Gora 2“, predstavlja nastavak ove Solomkove metakartografije, sada nešto proširene na širi prostor Balkana, tj. na tragična zbivanja na prostoru bivše Jugoslavije, koja Solomko dovodi u vezu sa jednako tragičnim aktuelnim zbivanjima u njegovoj Ukrajini.

02duklja4

Kuriozitet ove izložbe predstavlja činjenica da je ona istovremeno i prvi zajednički nastup ovog tipa Jurija Solomka i njegove supruge Irine Lastovkine, restauratora i profesora na Akademiji u Kijevu, koja na ovoj izložbi izlaže sopstvene mozaike, očito nastale i na bazi njenog velikog iskustva u restauratorskim poslovima, uključujući i konzervaciju antičkih mozaika, ali i na imaginaciji koja od zatečenog materijala, od kamenčića sakupljenih na crnogorskim plažama, pravi izvrstan dekorativni „herbarijum“.

Otvaranje izložbe biće upriličeno u 17 časova, a druženje tim povodom trajaće sve do 20 časova. 

02duklja5
Portal Analitika