Svijet

SAD uvodi nove sankcije ruskim kompanijama

Vlasti SAD odlučile su da uvedu sankcije nizu ruskih kompanija zbog sumnje u njihove ativnosti koje su u suprotnosti sa američkim zakonom o neširenju nuklearnog oružja u Iranu, Sjverenoj Koreji i Siriji.
SAD uvodi nove sankcije ruskim kompanijama
Portal AnalitikaIzvor

Prema dokumentu, koji bi trebalo da bude objavljen danas, a već je dostupan na sajtu Federalnog registra, kaznene mjere će biti uvedene Konstruktorskom birou za proizvodnju mjernih instrumenata u Tuli, novosibirskom proizvođaču uređaja za noćno osmatranje i elektronsko-optičkih konvertora - kompaniji Katod, korporaciji NPO-Mašinska prozvodnja, kompaniji Rosoboroneksport i avioindustriji MiG.

Zajedno sa ruskim firmama na novoj listi američkih sankcija su i kompanije iz Irana, Kine, Sjeverne Koreje, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Sirije, Sudana i Turske, prenio je Tass.

U saopštenju američkog Stejt departmenta, precizira se da će ubuduće ministarstvima i odjeljenjima državne uprave u SAD biti zabranjeno da sklapaju bilo kakve kupoprodajne ugovore sa kompanijama sa spiska, ili da im pružaju bilo kakvu materijalnu podršku i pomoć.

Izuzetak može da odobri samo državni sekretar SAD.

Ranije zaključeni sporazumi za prodaju robe i usluga koje podležu zakonu o kontroli izvoza SAD biće raskinuti.

Mjere će ostati na snazi dve godine, ako rok ne bude promjenio državni sekretar.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.