Svijet

Mađari ne popuštaju, izbjeglice protestuju

Između 100 i 150 migranata protestovalo je danas ispred željezničke stanice Keleti u Budimpešti, dok je policija spriječila njih oko dvije hiljade da uđu u vozove.
Mađari ne popuštaju, izbjeglice protestuju
Portal AnalitikaIzvor

Izbjeglice žele da nastave putovanje vozom do Austrije i Njemačke, međutim, mađarske vlasti im to ne dozvoljavaju jer nemaju potrebnu dokumentaciju.

Izbjeglice u znak protesta drže visoko podignutu djecu umotanu u ćebad i drže transparente na kojima, između ostalog, piše da su prestali da uzimaju hranu.

Oko 600 muškaraca, žena i dejce, uglavnom iz Sirije, Iraka i Avganistana, sjedi sipred stanice Keleti, dok je oko 1.200 igzbjeglica usmjerno ka takozvanoj "tranzitnoj zoni", prenosi Tnajug.

Istovremeno, oko 100 migranata koji su došli iz prijavnog centra u blizini granice sa Srbijom sjedi na platformi željezničke stanice odbijajući da se ukrcaju na voz koji bi trebalo da ih odvede do izbjegličkog kampa u Debrecinu, drugom po veličini gradu u Mađarskoj.

Policija je navela u saopštenju da ta grupa zahtijeva da im bude dozvoljeno da otputuju u Njemačku, ali da je policija preduzela neophodne mjere da obezbijedi nesmetano odvijanje žlezničkog saobraćaja". 

Portal Analitika