Abiznis

MP: Kad bi mogla gumerabika bi pozavidjela na rastegljivosti principa DNP

Mogućnost da u crnogorsku poljoprivredu uđe 50 miliona dolara iz Abu Dabi fonda za razvoj i to pod, do sada, najpovoljnijim uslovima za ovu oblast privrede, može biti štetna samo po političke aspiracije novopečenih opozicionih partija u Crnoj Gori. Crnogorskim poljoprivrednim proizvođa-čima, bili oni manji ili veći, može da donese samo korist, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivede.
 MP: Kad bi mogla gumerabika bi pozavidjela na rastegljivosti principa DNP
Portal AnalitikaIzvor

Iz Ministarstva su reagovali povodom saopštenja portparola Demokratske narodne partije Miluna Zogovića, da su se “subvencije i povoljni krediti kod Abu Dabi fonda koje su očekivali crnogorski poljoprivrednici, kao i većina obećanja ministra poljoprivrede Petra Ivanovića, sveli na puko, prosipanje perija i prodavanje magle”.

-Još u vrijeme kada smo počeli sa aktivnostima na realizaciji sredstava iz Abu Dabi fonda za razvoj, saopštili smo da će krediti biti namijenjeni većim proizvođačima, uglavnom iz sektora prerade. Povoljna sredstva omogućiće nove investicije, značajne za rast proizvodnje, uvođenje novih tehnologija, standarda, povećanje konkurentnosti, kreiranje novih radnih mjesta i otvaranje novih tržišta. Sasvim je logično očekivanje da svaki pojedinačni projekat ima i multiplikativne efekte na manje proizvođače i porodična gazdinstva. Jednostavno, rast proizvodnje u prerađivačkom sektoru povlači za sobom i male proizvođače. Da li će, na primjer, jačanje mesne industrije, biti štetno za stočare? Ili da li će izgradnja fabrike za preradu mlijeka biti štetna za poljoprivrednike koji imaju dvije-tri krave? Ili, na primjer, da li će izgradnja hladnjače smetati malim proizvođačima voća i povrća? Zato je besmislena teza o monopolizaciji domaćeg tržišta i otežavanju položaja porodičnih poljoprivrednih gazdinstava iznijeta u saopštenju DNP, dodaje se u saopštenju.

Za manje poljoprivredne prozivođače obezbijeđena su značajna sredstva bespovratne, a ne kreditne podrške. Osim podrške kroz mjere agrobudžeta na raspolaganju su bespovratna sredstva podrške u iznosu od 10 miliona kroz programe IPARD-like 1 i 2, a od naredne godine obezbijedili smo 39 miliona eura za program IPARD. Sredstva su ne samo obezbijeđena, već se i daju po proceduri EU koju pominje glasnogovornik DNP.

-Zato se pitamo da li uopšte zna što priča? Pitamo se da li je štetno za male poljoprivredne proizvođače da imaju bespovratnu pomoć? Da li je štetno što smo omogućili nabavku krupne i sitne stoke, uz 50% učešća malih poljoprivrednika? Vjerujemo da će poljoprivredni proizvođači, koji žele da rade, umjeti da iskoriste sve programe podrške i postati konkuretniji, jer je to u njihovom interesu. A, o interesima pojedinih opozicionih partija dovoljno govore njihova istupanja u javnosti. Sjetimo se samo političkih vratolomija opozicionih partija kada su, zbog trenutnog zastoja u dogovaranju kredita iz Abu Dabi fonda za razvoj, „kukali“ da su crnogorskoj poljoprivredi izmakla do sada najpovoljnija sredstva. Sada kada smo, i pored opstrukcija iz Parlamenta i pojedinih članova Vlade, uspjeli da obezbijedimo ta sredstva, opet ne valja. Da li to DNP pokušava da proda maglu biračima, ističe se u saopštenju.  

U Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja kažu da će se I dalje voditi samo rezultatima, koji postoje i vide ih i mali i veliki poljoprivredni proizvođači.

-Nastavićemo dalje da radimo sa onima koji žele da rade i stvaraju, a ne da zapomažu i kukaju.I na kraju, radi javnosti, vjerovatno da je Demokratsku narodnu partiju vodio isti princip – da zaštiti male poljoprivredne proizvođače, kada su njeni predstavnici prilikom izjašnjavanja oko Zakona o vinu, glasali za amandman koji štiti jednu jedinu desitleriju u Crnoj Gori, koja svoje proizvode, gle čuda, ne pravi na način što otkupljuje od malih poljoprivrednih proizvođača koje DNP brani, već tako što uvozi grožđe iz drugih država. Kad bi mogla i gumerabika bi pozavidjela na ovoj rastegljivosti principa, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika