Zanimljivosti

Ove strane jezike je danas najisplativije znati

Servis OneHourTranslation.com napravio je spisak jezika koji najbrže rastu i koje se isplati učiti. Ovih šest jezika, pored engleskog, bilo bi dobro naučiti na vrijeme.
Ove strane jezike je danas najisplativije znati
Portal AnalitikaIzvor

1) Španski
Zahvaljujući novim ekonomskim i privrednim prilikama, javila se i potreba za znanjem španskog jezika. Tržišta Meksika, Argentine, Čilea, Perua, Kolumbije, Venecuele i Španije zahtijevaju poznavanje ovog indoeropskog romanskog jezika koji ima iste korjene kao i engleski pa ga je lakše naučiti, piše Jutarnji.hr.

2) Portugalski
Portugalski je već postao četvrti najprevođeniji jezik na popularnom servisu za prevođenje OneHourTranslation.com, što je značajan pokazatelj da se radi o jeziku čija popularnost postaje sve veća. Privredni i ekonomski napredak Brazila otvara mnogim kompanijama brojne mogućnosti saradnje, pa će uglednije kompanije sigurno imati koristi od poznavanja portugalskog jezika.

3) Kineski
Učenje kineskog jezika posljednjih godina je u porastu. Ogromno kinesko tržište mnogima predstavlja velik izazov, bilo da se radi o uvozu ili izvozu, stoga je svakako jedan od jezika u čije učenje se isplati ulagati vrijeme i novac.

4) Ruski
Oko 300 miliona govornika veoma plodonosnog tržišta nametnulo se kao jako dobar razlog za učenje ovog jezika. Brojne poslovne prilike i veliko tržište dobar su razlog za učenje ruskog jezika koji je vrlo sličan srpskom, pa ne bi trebalo da bude toliko zahtijevan za učenje.

5) Arapski
Stotine miliona ljudi širom svijeta govori arapski jezik. S obzirom na razvoj brojnih segmenata privrede i ekonomije, otvara se tržište brojnim kompanijama koje tamo mogu da pronađu razne poslovne prilike.

6) Njemački
S obzirom da Njemci uspješno upravljaju jednom od najstabilnijih ekonomija na svijetu, njemački jezik s razlogom postaje sve popularniji i traženiji.

 

Portal Analitika