Svijet

Cijene nafte pale ispod 49 dolara

Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima zbog zabrinutosti za svjetsku ekonomju, na koju se nadovezao strah da bi prekomjerno snabdijevanje moglo potrajati duže nego što se očekivalo.
Cijene nafte pale ispod 49 dolara
Portal AnalitikaIzvor

Na londonskom tržištu cijena barela za isporuke u oktobru pala je 70 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 48,86 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 1,2 USD nižoj cijeni, od 44,21 USD, prenosi Hina.

Raspoloženje na tržištima dionica prigušili su slabi podaci o proizvodnji u Kini, Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Evropi, podstaknuvši zabrinutost za svjetski ekonomski rast.

Na tržištima nafte brigu ulagačima zadao je i neočekivano snažan rast zaliha u SAD-u, koji ponovo usmjerava fokus na prekomjerno snabdijevanje.

Američki institut za naftu (API) objavio je u utorak da su komercijalne zalihe nafte u prošloj sedmici skočile za čak 7,6 miliona barela. Analitičari su očekivali neznatan rast.

"Tržište će ostati prekomjerno snabdjeveno u narednoj i 2017. godini. Cijene bi trebalo da ostanu niske duži period, kako bi se obnovila ravnoteža na tržištu", rekao je Pierre Andurand za Financial Times.

Zasićenost međunarodnih tržišta prouzrokovala je visoka američka proizvodnja i rekordna snabdjevenost s Bliskog istoka.

Pažnja ulagača sada je usmjerena ka službenim američkim podacima o zalihama i novim makroekonomskim pokazateljima, uključujući zapošljavanje u SAD-u.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) je na svojoj internet stranici objavila da je cijena barela referentne korpe njene nafte u utorak iznosila 47,77 USD, što znači da je porasla 76 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.