Politika

Alfa Centar: Pozvati Crnu Goru u NATO i region učiniti stabilnim

Evaluacionom sesijom danas je na Vučju završen Osmi Regionalni Evroatlantski kamp.
Alfa Centar: Pozvati Crnu Goru u NATO i region učiniti stabilnim
Portal AnalitikaIzvor

REACT 2015 je  od 28. avgusta do 02. septembra okupio 72 polaznika i 27 predavača iz 33 zemlje. Tokom edukativnih aktivnosti sticala su se znanja iz oblasti su evropskih i evroatlantskih integracija, regionalne saradnje i stabilnosti, vojske, odbrane i diplomatije a centralna tema  je bila "Crna Gora pred vratima Alijanse".

Imajući u vidu geopolitička kretanja u užem ali i u širem okruženju kao i sve veći broj postojećih ali i potencijalno mogućih  prijetnji koje ozbiljno mogu ugroziti mir u svijetu, zaključeno je da su razumijevanje, poštovanje i  međusobna saradnja preduslovi za stabilan mir a potom i ekonomski razvoj zemalja Zapadnog Balkana.

-Zemlje u ovom dijelu Evrope još se uvijek bore sa posljedicama višedecenijske krize, rata i razaranja.  Korupcija, nepotizam i ostale negativne pojave su itekako prisutne u tranzicionim izazovima  na putu u članstvo NATOa i EU. One su i zato i vidljivije u odnosu na ostale zemlje u Evropi. Irealno je očekivati da će se navike i uspostavljeni sistem vrijednosti za kratko vrijeme promijeniti ukoliko političke elite ali i čitavo društvo ne prihvate potrebu za demokratskim promjenama i vrijednostima. Stoga je veoma važno da je put u članstvo u NATO i EU zaista izraz volje  građana koji su spremni da preuzmu i odgovornost za sve odluke koje njihovi politički lideri donose u njihovo ime, kazali su iz Alfa Centra.

Oni kažu da se nadaju  odluci i pozivu  za punopravno članstvo,  kao i  razumijevanju NATO partnera da u ovom trenutku "zanemare  usporenost i nedovoljnu posvećenost u jačanju vladavine prava u Crnoj Gori".

-Ipak se radi o procesu koji će dugo trajati i koji će biti znatno ubrzan samim činom prijema u članstvo, kao i  preuzimanjem konkretnih obaveza i odgovornosti. Sada je i za NATO i za region a pogotovo  za Crnu Goru najvažnije da očekivani poziv dodje u Podgoricu. Bezbjednost nema alternativu. Samo lišeni osjećaja da smo ugroženi prijetnjama i da o njima brinu i moćni partneri, možemo se posvetiti razvijenju zdrave građanske svijesti i izgradnji demokratskog društva. U tom poslu, mehanizmi, iskustva i znanja NATO partnera su nam i važni i dragocjeni i dostupni. Kao članica Alijanse, Crna Gora će biti pouzdan partner i oslonac drugim državama u regionu, pa sa pozivom ne treba čekati, rekao je Aleksandar Dedović na današnjem zatvaranju REACT 2015

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Guest_1436353269
03.09.2015. 09:38

NE u NATO !

2
0