Abiznis

Zogović: Krediti kod Abu Dabi fonda već viđeno prosipanje perja i prodavanje magle

Subvencije i povoljni krediti kod Abu Dabi fonda koje su u skladu sa najvama očekivali crnogorski poljoprivrednici kao i većina obećanja ministra poljoprivrede Petra Ivanovića sveli su se na puko, već viđeno, prosipanje perija i prodavanje magle, kazao je portparol Demokratske narodne partije Milun Zogović.
Zogović: Krediti kod Abu Dabi fonda već viđeno prosipanje perja i prodavanje magle
Portal AnalitikaIzvor

Prema pozivu objavljenom u ponedeljak iznos kredita ne može biti manji od milion eura niti veći od tri miliona dok je obavezno učešće iznosi miniumum 250.000 eura, pa se, ističe Zogović, nameće pitanje koji to poljoprivredni proizođači u Crnoj Gori mogu obezbijediti pomenuti iznos nephodna za aplikaciju.

"Sem ministru, svima je jasno da crnogorski poljoprivrednici koji se mukotrpno i grčevito bore da opstanu i budu konkurentni na tržištu nemaju basnoslovne sume predviđene kao neophodno učešće za pomenute kreditne aranžmane. Ili je pak, ministar na osnovu svojih platežnih mogućnosti dogovarao visinu učešća", kazao je Zogović.

Na ovakav način, ističe on, ne štite se interesi poljoprivrednika i sela nego interesi krpnih monopolista koji jedino imaju mogućnost da apliciraju za pomenute kredite.

"Time se dodatno otežava položaj porodičnih gazdinstava i malih poljoprivrednih preduzeća koja bi trebala biti glavni nosioci razvoja poljoprivrede i oporavka sela u Crnoj Gori. Lako se dolazi do zaključka da poljoprivrednici ne samo da neće imati nikakve koristi od pomenutog sporazuma nego će imati očiglednu štetu i dodatno pogoršanje položaja i konkurentnosti na tržištu bez obzira na kvalitet proizvoda", naglasio je Zogović.

Prema njegovim riječima, postoji i više nego realna opasnost da pomenuta sredstva budu korištena za dodatnu monopolizaciju domaćeg  tržišta što će za posledicu imati gašenje malih i srednjih preuzeća.

"Da postoji stvarna volja za pomoć crnogorskim poljoprivrednicima primejenjiva bi se iskustva po ugledu na Evropsku Uniju, čije članice poseban akcenat stavljaju na razvoj porodičnih gzdinstava, malih i srednjih poljoprivrednih preduzeća obazbeđujući subvencije i kredite za podršku njihovog razvoja, kao i kroz razne forme njihovog udruživanja u cilju zajedničkog izlaska na tržište čime se povećava njihova konkuretnost i lakši plasman proizvoda na tržištu", zaključio je Zogović.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.