Zanimljivosti

Šest teških otrova koje svakog dana unosite u tijelo: Truju vas u vašoj kući!

Nažalost, u našem svakodnevnom životu teško da možemo da izbjegnemo hemikalije, i većina njih je otrovna, čak iako se koristi onako kako bi trebalo.
Šest teških otrova koje svakog dana unosite u tijelo: Truju vas u vašoj kući!
Portal AnalitikaIzvor

Oni su često uzroci mnogih teških bolesti kod ljudi, zato dobro obratite pažnju i svedite upotrebu ovih materija na minimum!

Bisfenol A

Jedan je od glavnih sastojaka plastičnih boca, a koristi se i za oblaganje unutrašnjeg sloja limenki.

Štetne posljedice: Otežava rad endokrinih žlezda, a na organizam djeluje slično kao hormon estrogen, pa podstiče prevremni ulazak u pubertet kod djevojčica i rast grudi kod dječaka. Može izazvati i probleme sa plodnošću i poremijetiti rad srca.

Kako ga izbjeći: Izbjegavajte konzervisanu hranu, a ako je i koristite, čim otvorite limenku prebacite sadržaj u keramičku posudu. Ako koristite plastične boce za piće, birajte one sa oznakom “BPA free”. S obzirom na to da bisfenol A nerijetko sadrže iposude za led, kada koristite led, nemojte popiti piće do kraja nego ostavite nekoliko milimetara pri dnu čaše. Plastične kupovne boce ne koristite dva puta.

Ftalati

Ftalati imaju vrlo široku primjenu – od kapsula, pilula i plastičnih kesa, do kozmetike i jestivih gelova. Plastičnim kesama i zavjesama za tuš se dodaju kako bi povećale savitljivost, a kozmetici i prehrambenim proizvodima produžava rok trajanja i omogućava čuvanje dodatog mirisa.

Štetne posljedice: Narušavaju hormonalnu ravnotežu u tijelu, a naročito remete lučenje testosterona i ženskog polnog hormona estradiola, koji je važan za izgradnju ženskih grudi. Evropska Unija i SAD su zabranile upotrebu ove materije.

Kako ih izbjeći: Izbjegavajte proizvode sa vještačkim mirisima, kozmetiku koja sadržti ftalate, a trudite se da svoju hranu stavljate u posude od stakla i keramike. Umjesto plastičnih jednokratnih čaša koristite one kartonske.

Perhlorati

Soli perklorne kiseline prvenstveno se koriste kao raketno gorivo, u pirotehnici i nekim šibicama i bakljama. Sva područja na kojima su ispaljivane rakete kontaminirana su tim jedinjenima, koja nemaju ni ukus ni miris. Istraživanja su pokazala nezanemarljive količine pehlorata u jajima, mlijeku, voću i povrću uzgajanim na tim prostorima.

Štetne posljedice: Utiču na rad štitne žlijezde koja upravlja svim hormonima u organizmu, a naročito otežava korišćenje joda.

Kako ih izbjeći: Uvijek je dobro znati poreklo hrane koju jedemo, ali u ovom slučaju je vrlo teško izbeći namirnice koje sadrže perhlorate. Da bi smanjili posljedice ovih jednjenja, korisno je jesti hranu bogatu jodom, poput morskih plodova ili morske, odnosno jodirane soli.

Olovo

Najveći zagađivač olovom su boje za zidove na bazi ovog metala, a može se pronaći i u vodi. Olovne cijevi, ako su čitave, nisu problem jer se na površini vrlo brzo stvori sloj olovnog oksida, koji sprječava dalje otapanje metala. Ali, ako su cijevi vrlo stare, sa velikim naslagama kamenca, mogu se odlomiti djelići koji će završiti u čaši ako voda nije pravilno filtrirana. Drugi veliki izvor je voda iz bojlera, u kojoj se zbog visoke temperature otapa više minerala, pa tako i olova.

Štetne posljedice: Kao i drugi teški metali, olovo se teško uklanja iz organima. Može izazvati niz problema, kao što je povećanje nivoa hormona stresa, kortizola, a kako se taloži prvenstveno u nogama, može izazvati i probleme sa motorikom i cirkulacijom.

Kako ga izbjeći: Jedite zdravu i organski uzgojenu hranu i pijte filtriranu vodu. Ako se bacate na renoviranje kuće, ne zaboravite na vodovodne cijevi. Nipošto ne koristite vodu iz bojlera za piće.

Živa

Živa je nusproizvod teške industrije koja se može naći u velikom broju riba i morskih plodova.

Štetne posljedice: Velike količine žive u organizmu utiču na menstrualni ciklusžene i njenu ovulaciju, ali i oštećuju ćelije gušterače, koja proizvodi insulin i reguliše nivo šećera u krvi.

Kako je izbjeći: Nemojte izbjegavati ribu i morske plodove, ali birajte manje primjerke, poput jadranske sardine. Što je riba manja, to je i manja mogućnost zaapsorpciju ovog metala.

Perfluorisane hemikalije (PFC)

Koriste se u proizvodnji posuda sa neprijanjajućim dnom, u izradi tepiha i odjeće koja je napravljena da odbija prljavštinu, ali i za pakovanje hrane. Na primjer, nalaze se u kutijama za pice ili paketićima kokica namijenjenih za pripremu u mikrotalasnoj pećnici.

Štetne posljedice: Ove hemikalije utiču na rad štitne žlijezde, a samim tim i na sve hormone u organizmu. Neke studije pokazale su da česta izloženost ovim hemikalijama smanjuje plodnost kod oba pola.

Kako ih izbjeći: Čitajte deklaracije i što manje koristite posuđe sa neprijanjajućim dnom, a nipošto ga ne ribajte. Opredijelite se za keramičko posuđe. (Volim Podgoricu)

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Guest_1436353269
02.09.2015. 14:39

Ako je vjerovati ovom tekstu ja više nijesam živ .

0
0