Društvo

Formira se komisija za podjelu imovine Berana i Petnjice

Dilema više nema: bez državne intervencije, opštinska rukovodstva Berana i Petnjice ne mogu se sporazumjeti o diobi nepokretne i pokretne imovine. Ključni problem je „raspodjela“ finansijskih zaduženja iz perioda dok su bili jedinstvena administrativna cjelina, na čemu insistiraju Beranci, dok su Petnjičani potpuno uvjereni da nikome ne duguju baš ništa.
Formira se komisija za podjelu imovine Berana i Petnjice
Portal AnalitikaIzvor

Zato će, kako Pobjeda saznaje, Vlada uskoro formirati arbitražnu komisiju koja će se pozabaviti razrješenjem problema zbog koga ozbiljno kasni uspostavljanje znatnog dijela petnjičke, ne samo administrativne, infrastrukture.

Rok za okončanje čitavog postupka ne bi trebalo da bude duži od mjesec.

Da bi se proces diobe pokretne i nepokretne imovine mogao iskomplikovati i znatnije odužiti, bilo je jasno još od prošle jeseni, kada je počela da se komplikuje i situacija vezana za teritorijalno razgraničenje između dvije opštine. Ni učestali izlasci na teren i brojni sastanci mješovitih stručnih komisija nijesu približili stavove o „demarkacionim linijama“, a kada je postalo jasno da kompromisa neće biti, otvoren je i problem međusobnih finansijskih obaveza. Prvo na nivou medijskih špekulacija, a potom javno i zvanično.

Predsjednik beranske opštine Dragoslav Šćekić i njegovi saradnici našli su formalno zakonsko uporište da u okviru postupka podjele pokretne i nepokretne imovine „kandiduju“ i problem proporcionalne diobe kreditnih i drugih finansijskih obaveza iz perioda dok su činili zajedničku lokalnu samoupravu. Dio argumentacije crpe iz činjenice da su u donošenju odluka o zaduživanju učestvovali i odbornici i funkcioneri iz Petnjice, a dio novca je trošen i za razvoj tog kraja, koji je imao status mjesne zajednice. Inicijativu su potkrepljivali i troškovnicima iz perioda posljednjeg četvorogodišnjeg mandata vladajuće koalicije na čelu sa Demokratskom partijom socijalista, kada su ulaganja u komunalnu i socijalnu infrastrukturu bila intenzivirana i, po njihovoj ocjeni, u znatnoj mjeri uticala na visinu ukupnih dugova koje su Berane naslijedile. Dodatno su isticali da su za zaduživanja glasali odbornici i svi funkcioneri iz Petnjice, na čelu sa ondašnjim predsjednikom beranskog parlamenta, a sada aktuelnim predsjednikom opštine Petnjica Samirom Agovićem.

S druge strane, međutim, petnjičko rukovodstvo beranske zahtjeve smatra apsolutno neosnovanim jer, po njihovom mišljenju, tokom šezdesetak godina zajednice u okviru jedinstvene opštine, petnjički doprinos beranskoj kasi bio je znatno veći od cjelokupnog troškovnika.

A, da je to tačno, pozivaju se na zatečeno stanje u trenutku vraćanja opštinskog statusa, koje je karakteristično za infrastrukturno i razvojno prilično zapuštene sredine. Ako bi se po tome vagalo, veliko je pitanje ko bi kome i koliko dugovao...

.

 

 

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Guest_1436353269
02.09.2015. 14:40

ova ce komisija imati najveci zadatak da utempira situaciju i dovede do neizvesnosti zbog izbora ,,, prosto receno nadace se i BERANCI I BIHORCI:

0
0