Društvo

Kongres ljekara u oktobru

Kongres ljekara Crne Gore na kom će biti analizirano trenutno stanje u zdravstvenom sistemu biće održan se od 21. do 25. oktobra u hotelu Mediteran u Bečićima.
Kongres ljekara u oktobru
Portal AnalitikaIzvor

Teme petnaestog Kongresa ljekara, koji organizuju Društvo ljekara i Ljekarska komora, biće status profesije-postojeće stanje, perspektive i budućnost, savremena medicinska dostignuuća u Crnoj Gori, intrahospitalne infekcije, dijabet-medicinski i socio-ekonomski problem i slobodne teme - iz medicine i stomatologije.

Kako je saopšteno iz organizacionog odbora Kongresa, zbog ukupnog stanja u zdravstvenom sistemu države i napada na tu profesiju i zdravstvenu službu u cjelini od dijela građana, nevladinih organizacija i sredstava informisanja, neophodno je da Kongres, kao krunsko tijelo profesije, analizira postojeće stanje i donese stavove i zaključke vezano za budućnost i perspektivu profesije.

„Kod građana je stvorena pogrešna slika o funkcionisanju našeg zdravstvenog sistema u cjelini, uz nepovjerenje u cjelokupni sistem i sumnju da će na kvalitetan način ostvariti zdravstvenu zaštitu“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, s druge strane, doktori obavljaju težak i odgovoran posao u strahu da će zbog mogućih propusta, koji se, kako se dodaje, dešavaju i u najrazvijenijim svjetskim medicinskim centrima, biti hapšeni, maltretirani i kompromitovani.

„Iz navedenih razloga, neophodno je da Kongres, uz učešće predstavnika relevantnih zdravstvenih institucija iz države i inostranstva, razmotri kompletnu problematiku u našem zdravstevnom sistemu i po istim zauzme stavove“, poručuje se u saopštenju.

Kako su naveli iz Ljekarske komore, nakon što je počela da se primjenjuje zakonska odredba i pravilnici komore da se licenca iz prakse valorizuje shodno zakonodavnoj i normativnoj regulativi, veliki broj ljekara nije mogao dobiti licencu iz prakse zbog neispunjavanja uslova za dobijanje iste, shodno pravilniku.

Oni su pojasnili da se taj problem pojavio posebno prilikom izbora mentora za specijalizante Medicinskog fakulteta u Podgorici, jer je, kako su dodali, ta institucija ispoštovala zakonsku regulativu i licencu iz prakse uvrstila kao jedan od uslova za izbor.

Iz Ljekarske komore naveli su da je jedan broj dosadašnjih mentora iz navedenih razloga izgubio to zvanje zbog neposjedovanja licence iz prakse.

U saopštenju se kaže da Kongres pruža mogućnost doktorima medicine i stomatologije da, u okviru glavnih i slobodnih tema, aktivno učestvuju na tom događaju sa radovima koji će se štampati u posebnom broju Medicinskih zapisa-glasila Društva ljekara Crne Gore.

To će im, kako se navodi, dati mogućnost da, uz ostale pravilnikom predviđene kriterijume, stvore uslove za dobijanje licence iz prakse koja je uslov za izbor na mjesto stručnog rukovodioca ustanova, klinika, službi i drugih stručno-rukovodnih mjesta, kao i za dobijanje zvanja primarijus i izbor za mentora i za učešće u radu stručnih komisija i ekspertskih timova.

U okviru glavnih tema, kao predavači po pozivu, učestvovaće, kako se navodi, eminentni stručnjaci iz inostranstva.

Iz Ljekarske komore najavili su da će, u okviru prve teme, predstavnik Ljekarske komore Njemačke prezentirati rad te institucije koja okuplja preko 400 000 doktora medicine i ima tradiciju postojanja od 130 godina, a sa njom, kako su naveli, crnogorska komora ima dobru saradnju.

„Kongres je prilika da se otvore sva naša aktuelna statusna pitanja, otvoreno razgovara o našim dostignućima i slabostima i da se po ovoj temi donesu zaključci koji će se štampati u posebnoj publikaciji koja će se dostaviti svim našim dokotrima i drugim relevantnim institucijama“, poručuje se u saopštenju.

Iz Ljekarske komore kazali su da, pored drugih aktuelnih tema izdvajaju i temu „Intrahospitalne infekcije“ koja je u javnosti imala posebni publicitet i razna stručna i laička tumačenja.

U cilju sagledavanja te problematike aktivno ućešće će, kako je saopšteno, uzeti eminentni stručnjaci koji se bave tom problematikom, a koji dolaze iz prestižnih zdravstvenih ustanova iz inostranstva.

U okviru Kongresa će se, kako se dodaje, održati i okrugli stolovi-simpozijumi, usmena saopštenja, poster prezentacije, kao i izložbe farmaceutskih dostignuća.

„Pozivaju se kolege da u što većem broju uzmu aktivno učešće na Kongresu, koji je od posebnog značaja za našu profesiju“, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika