Svijet

BRITANSKA VLADA: Novo pitanje za referendum o EU

Britanska vlada je danas najavila da će predložiti promjenu pitanja na referendumu o ostanku Velike Britanije u Evropskoj uniji, jer smatra da prvobitna formulacija pitanja isuviše ide u prilog ostanka u EU.
BRITANSKA VLADA: Novo pitanje za referendum o EU
Portal AnalitikaIzvor

Konzervativna vlada Dejvida Kamerona je u predlogu zakona o referenumu predstavljenog u maju ove godine, predvidjela pitanje: "Da li Ujedinjeno Kraljevstvo treba da ostane član EU", a odgovor može biti "da" ili "ne".

Nova predložena formulacija je: "Da li Ujedinjeno Kraljevstvo treba da ostane član Evropske unije ili da napusti Evropsku uniju?" a glasači zatim mogu da biraju između dva odgovora: "Ostati član Evropske unije", ili "Napustiti Evropsku uniju".

O ovoj novoj formulaciji, predloženoj u amandmanu na predlog zakona, raspravljaće se u ponedjeljak na početku zasjedanja Parlamenta.

Promjena je uslijedila na preporuku Izborne komisije koja je navela da svako pitanje na nekom referendumu treba da bude što je moguće jasnije, rekla je predsjednica tog tijela Dženi Vatson.

Ona je rekla da su o prvobitno predloženom pitanju anketirali glasače i dobili mišljenje potencijalnih učesnika u kampanji, istraživača i stručnjaka, iz čega je proizašlo da je formulacija bila nedovoljno nepristrasna.

Portparol premijera je rekao da će Vlada slijediti preporuke Izborne komisije.

Među prvima je promjenu referendumskog pitanja pozdravio Najdžel Faraž, vođa euroskeptične i antimigracione partije Ukip.

Dejvid Kameron je u izbornoj kampanji obećao da će se referendum održati do kraja 2017, ali britanski mediji predviđaju da bi mogao da bude i već iduće godine.

Britanski premijer je više puta ponovio da je za to da Velika Britanija ostane u EU, ali je rekao i da on ne isključuje "ništa", ako njegova zemlja ne dobije ustupke Unije.

Beta,rtcg.me

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.