Abiznis

Cijene nafte pale zbog podataka iz Kine

Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima zbog novih zabrinjavajućih podataka iz Kine.
Cijene nafte pale zbog podataka iz Kine
Portal AnalitikaIzvor

Na londonskom tržištu barelom se trgovalo po 53,1 USD, a u Njujorku po 75 centi nižoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 48,45 USD.

Oštar skok cijena nafte u ponedjeljak podstakli su revidirani podaci američke vlade, koji su pokazali da se u prvoj polovini godine u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) proizvodilo manje nafte nego što je prethodno prognozirano.

Proizvodnja je u aprilu dostigla vrhunac od 9,6 miliona barela dnevno, da bi se u maju i junu smanjila za po više od 300 hiljada barela dnevno, prenosi Hina.

Globalno tržište je i dalje zasićeno, a novi podaci iz Kine su potvrdili posustajanje ekonomskih aktivnosti u drugoj po veličini svjetskoj ekonomiji.

Tako je službeni kineski indeks menadžera nabavke (PMI) pao u avgustu na 49,7 bodova, najavljujući pad aktivnosti.

U julu su aktivnosti stagnirale, prema vrijednosti indeksa od 50 bodova.

Podaci su pritisnuli cijene nafte nakon velikih skokova u prethodna tri dana kojima je njihova vrijednost podignuta za čak 27,5 odsto, najviše u trodnevnom periodu od 1990. godine.

"Zabrinutost za rast vezana za Kinu i očekivanja o povećanoj iranskoj proizvodnji u narednoj godini privremeno su spustili cijene nafte niže nego što smo očekivali", konstatovali su u bilješci analitičari Merrill Lyncha.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internet stranici objavila da je cijena barela referentne korpe njene nafte u ponedjeljak iznosila 47,01 USD, što znači da je porasla 1,82 USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.