Društvo

AMFILOHIJE: Predstavljam crkvu, ne vjersku zajednicu

Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti pravno je neupotrebljiv i u suprotnosti je sa tradicijom djelovanja vjerskih zajednica u Crnoj Gori, poručeno je na okruglom stolu koji su organizovale Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhije budimljansko-nikšićka, zahumsko-hercegovačka i mileševska.
AMFILOHIJE: Predstavljam crkvu, ne vjersku zajednicu
Portal AnalitikaIzvor

Mitropolit crnogrosko primorski Amfilohije smatra da je taj zakon bitan za sveukupno društvo i da se tiče svih.

On je ukazao na to da se u Crnoj Gori, prema posljednjim statistikama, više od 90 odsto građana izjasnilo kao vjerujući.

Amfilohije je ocijenio da je problem Nacrta u nazivu oblasti kojom se zakonodavac bavi i ukazao da je u tom dokumentu formulisano da se govori o vjerskim zajednicama.

On smatra da je elementarno za svakog čovjeka kao ličnost, kao i za ustanovu kojoj pripada, ako se radi o poštovanju njega i njegovog dostojanstva, da mu se kaže ime, navodeći da se ustanova koju on predstavlja zove crkva i da se ne prepoznaje u imenu „vjerska zajednica“.

„Osnovna primbjedba Nacrta zakona je – nazovi me po imenu“, naveo je on.

Profesor Đorđije Blažić je, govoreći o upravnom pravnom aspektu tog zakona, ocijenio je da je u poređenju naziva zakona i njegove sadržine nejasno da li se uređuje sloboda vjeroispovjesti ili administrativni aspekt registracija upisa i brisanja i sloboda koje vjerske zajednice imaju po Ustavu i svim materijalnim zakonima.

„Da se ne bi desilo da poslije dva ili tri mjeseca kad se usvoji ovaj zakon, mora ponovo Parlament da ga mijenja i da ga usaglašava sa standardima novog zakona o upravnom postupku koje je nametnula Evropska unija, potrebno je usaglasiti njegove odredbe“, naveo je Blažić.

Sloboda vjeroispovjesti nije državno već prirodno pravo (foto: Portal RTCG)Sloboda vjeroispovjesti nije državno već prirodno pravo (foto: Portal RTCG)

On je kazao da sloboda vjeroispovjesti nije državno, već prirodno pravo koje se stiče rođenjem, dodajući da je uloga države da štiti to pravo.

Blažić smatra da će biti problema u realizaciji ovog zakona, dodajući to ne može da se radi bez resornog Ministarstva.

Profesor Savo Marković smatra da Nacrt zakona sadrži anticivilizacijske odredbe i poruke i ruši načelo sekularnosti.

„O kakvoj slobodi vjeroispovjesti govorimo kada teritorijalnu organizaciju crkve određuje država i ona se mora poklapati sa granicama države i kada sjedište crkve mora biti u Crnoj Gori“, naveo je on, ocijenjujući da je riječ o konceptu državne crkve i religije.

Protojerej Gojko Perović naveo je da postoji politički i pravni nivo ovog problema.

„Nacrt zakona pravno je neupotrebljiv. Da li je politički upotrebljivo da nam neko poturi pravno neupotrebljiv tekst – bojim se da jeste“, poručio je on.

Šoć: Bolji i stari Zakon od novog

Poslanik Goran Danilović kazao je, ukazujući na član 11 u kojem se navodi da se teritorijalna konfiguracija vjerske zajednice koja je registrovana i djeluje u Crnoj Gori ne može prostirati van države, da Vlada kao predlagač Nacrta uređuje stvari u Crnoj Gori i van nje.

„Ovaj tekst će, kao i rezolucija o NATO-u, objediniti one koje su se rasuli prije pola godine i ovo u političkom smislu ima upotrebnu vrijednost“, naveo je on.

Prema riječima Danilovića, ovaj Nacrt ima za obavezu da posvađa tri temeljne tradicionalne vjeroispovjesti u državi i unese nejedinstvo.

Poslanik Milan Knežević ocijenio je da je Nacrt u potpunosti dorečen i da se, kako je naveo, radi o državnom projektu kojim se crnogorska primorska mitropolija pokušava u potpunosti marginalizovati.

Advokat Dragan Šoć ocijenio je da je Nacrt zakona u potpunosti suprotan vjekovnoj tradiciji postojanja i djelovanja vjerskih zajednica, posebno crkava.

On smatra da je ovaj Nacrt izuzetno opasan.

„Borimo se za zakon od 1977. godine, jer je bolji od ovog“, zaključio je Šoć. (Mina, Foto: Portal RTCG)

Portal Analitika

Komentari (13)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Guest_1436353269
05.09.2015. 08:27

Ti predstavljaš okupatorsko-bezbožnu organizaciju

0
0
G Guest_1436353269
02.09.2015. 08:27

TI, JUTROSNJI ADMINISTRATORU, A MOZDA NIJESI JEDINI (MOJE ISKUSTVO U POTONJA 3 DANA) - NE RADIS SVOJ POSA' KAKO TREBA! CAK SI IZGUBLJEN (A MOZDA NIJESI NA TE BANDE JEDINI)! NESTO SE TAMO KOD VAS PROMIJENILO U POTONJE VRIJEME, A NE SAMO U POTONJA 3 DANA! NEKU MALOMARNOST I NEZRELOST OSJECAM!

1
3
G Guest_1436353269
02.09.2015. 07:47

DJE MI JE KOMENTAR OD PRIDJE SVITANJA?

0
0
G Guest_1436353269
02.09.2015. 06:10

POGLEDAJTE RISTOVE OCI (NA DONJU SLIKU)! VIDITE LI KOJA "DOBROTA, BLAGOST, DOBRONAMJERNOST, HRISCANSKA LJUBAV I PONIZNOST, OTSUSTVO SVAKOJE MRZNJE, TOPLINA, LJUCKO RAZUMIJEVANJE I POMAGANJE, ..." IZBIJA IZ NJEGOVOG OGLEDA I KAKO OCI JEDNOGA MITROPOLITA ODDAJU SVE STO LEZI U NJEGOVOJ "PLEMENITOJ" DUSI - UPRAVO SVE OVO GORE STO POBROJAH! VIDJITE KO NAM SJEDI NA PRIJESTO SVETOGA PETRA CETINJSKOGA! VIDJITE - SVJEDOCI STE (SAVREMENICI) ZASTIDJAI!

2
2
G Guest_1436353269
02.09.2015. 02:46

POGLEDAJTE RISTOVE OCI (NA DONJU SLIKU)! VIDITE LI KOJA "DOBROTA, BLAGOST, DOBRONAMJERNOST, HRISCANSKA LJUBAV I PONIZNOST, OTSUSTVO SVAKOJE MRZNJE, TOPLINA, LJUCKO RAZUMIJEVANJE I POMAGANJE, ..." IZBIJA IZ NJEGOVOG OGLEDA I KAKO OCI JEDNOGA MITROPOLITA ODDAJU SVE STO LEZI U NJEGOVOJ "PLEMENITOJ" DUSI - UPRAVO SVE OVO GORE STO POBROJAH! VIDJITE KO NAM SJEDI NA PRIJESTO SVETOGA PETRA CETINJSKOGA! VIDJITE - SVJEDOCI STE (SAVREMENICI) ZASTIDJAI!

4
2
G Guest_1436353269
02.09.2015. 01:15

Amfilohije predstavlja SPC u CG a to je samo jedna vjerska zajednica. To sto se on veze za SV.Petra Cetinjskog je nedopustivo, jer on je bio povezan sa Arkanom, Kardzicem, Mladicem...tako da ove naracije "odabranih"na ovom skupu mozete jedino shvatiti kao strah za ugrozene finansije jedne interesne grupe kakva je SPC..

8
1
G Guest_1436353269
01.09.2015. 22:39

Ako Risto stalno priča sa SvPETROM,a sebe proglašava za njegovog nasljednika, mogao bi ga pitati ko mu bješe nadređeni i kako mu se zvala crkva. Očekujem da Risto na skupu, 3.sept. donese transkript tog razgovora.

10
1
G Guest_1436353269
01.09.2015. 20:08

Istina: - Ovo je očigledno stanje uzbune u Amfilohijevom taboru. Sve njihove umne glave su skočile da dokažu kako je ovaj zakon više od promašaja kako bi ubijedili Vladu CG da se ostavi ćorava posla! Amfilohije ističe da se u zakonu govori o vjerskim zajednicama a oni su zamislite crkva! Đorđije Blažić se potrudio da dokaže da nebi trebalo ništa mijenjati jer će se poslije dva-tri mjeseca sve morat mijenjat ponovo. Otkrio je i čudo neviđeno da je vjerovanje prirodno pravo! Profesor Savo Marković je utvrdio da je taj zakon anticivilizacjski jer traži da se crkva mora poklapat sa granicama države i zamislite sjedište joj mora biti u CG!? Gojko Perović je zaključio da je zakon pravno nepotrebljiv! Šoć,pametno kao onda kad je tražio da u referendumu glasovi nacionalnih manjina vrijede samo 50% od srpskog glasa, zaključuje da je stari zakon bolji a da je ovaj suprotan vjekovnoj tradiciji.Danilović sepakboji da ovaj zakon ne posvađa sve tri velike religije!?

19
0
G Guest_1436353269
01.09.2015. 18:33

Kad bi se zakon pisao samo za SPC stavili bi crkva, a pošto se zakon piše za različite vjere, koristi se sintagma vjerska zajednica. I tu nema ništa sporno, osim ovoga da Amfilohije hoće da bude mimo svih drugih. Nekritičnost daje utisak o nebesima, no obično se pada sa treskom.

21
0
G Guest_1436353269
01.09.2015. 16:10

U Bibliji piše: "Moj narod propada, jer nema znanja." Tu se ne misli na razumsko znanje. Ne, tu se radi o znanju stečenim kroz iskustvo, pročišćenim unutrašnjim uvidom. Čim neki čovjek na svom putu do Golgote dosegne tu tačku, razumije ovu istinu: "Poštuj ove riječi, sine moj, i cijeni ih: postoji samo jedno bogosluženje, samo jedan način poštovanja Boga, naime – ne biti zao."

25
1
z zagarcanin
01.09.2015. 15:54

MCP je uhvatila ŽESTOKA PANIKA, jer znaju kad se usvoji ZAKON, mora će da ga poštuju, znači nema više 19% nečega što će morati da plaćaju za PDV. Ovo je suština cijele priče, samo NOVAC i ništa drugo, da je do vjere morali bi da poštuju VASELJENSKE KANONE u okvirima DRŽAVE CRNE GORE, a NE VAN GRANICA CRNE GORE.

35
1
G Guest_1436353269
01.09.2015. 15:35

Pa sto Risto, imas prava da cinis sto hoces?I jos nas ucis da je SPC vazda tu bila. To uci ove tvoje tutuse koji bi ti vjerovali i da si jutros sa Bogom kafu pio, samo da im kazes.

33
2
G Guest_1436353269
01.09.2015. 15:04

Ovi što vjeruju u boga,ne znači da vjeruju tebe Risto,tom izvanjcu iz Srbije i popu iz Cuca.

37
4