Društvo

Han i Drobnič: Vlasnici i urednici medija da se uključe u konstruktivan dijalog

Koristimo ovu priliku da pozovemo sve medije, njihove vlasnike, urednike i novinare, da se uključe u konstruktivan dijalog, sa ciljem stvaranja povoljnijeg ambijenta za profesionalno novinarstvo, poručili su u zajedničkom odgovoru na pismo urednika i novinara sedam crnogorskih medija (RTCG, Prva, Pink M, Pobjeda, Dnevne novine, Antena M, Skala Radio) evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Johanes Han, i šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič.
Han i Drobnič: Vlasnici i urednici medija da se uključe u konstruktivan dijalog
Portal AnalitikaIzvor

Urednici i novinari više crnogorskih medija uputili su otvoreno pismo šefu Delegacije Evropske komisije u Crnoj Gori Mitji Drobniču, u kojem ga pozivaju da reaguje povodom kolumne jednog od vlasnika koncerna "Vijesti" Željka Ivanovića, pod nazivom "Pravila bordela".

Drobnič i Han ističu da će EU nastaviti da pruža podršku svim koracima koji budu išli u pravcu stvaranj ambijenta za profesionalno novinarstvo.

- U svom Izvještaju o napretku Crne Gore za 2014. godinu, Evropska komisija je ukazala da „nedostatak profesionalnih i etičkih standarda među predstavnicima medija i dalje predstavlja razlog za zabrinutost i doprinosi stvaranju dodatnih tenzija u medijskom okruženju” i preporučila uspostavljanje mehanizama za praćenje poštovanja profesionalnih i etičkih standarda u novinarstvu, kao i za njihovu promociju – navodi se u odgovoru Drobniča i Hana koje je Delegacija EU u Crnoj Gori dostavila Portalu Analitika.

Oni dalje navode da je „praćenje primjene etičkih standarda, identifikovanje eventualnih kršenja istog i pružanje preporuka za poboljšanje standarda u medijskom izvještavanju prevashodno odgovornost nadležnih samoregulatornih tijela“.

- Komesar Han je o ovom pitanju razgovarao sa predsjednikom Vlade Crne Gore, g. Đukanovićem, prilikom njihovog susreta prošlog petka u Beču, kada su se složili da se mora uraditi više na poboljšanju medijskog ambijenta. Podizanje profesionalnih standarda u crnogorskim medijima je pitanje kontinuiranih napora, kako samih medijskih kuća, tako i samoregulatornih mehanizama. U tom cilju, Evropska unija u potpunosti podržava rad Predstavnice OEBS-a za slobodu medija i pozdravlja dogovor crnogorskih medija koji ide u pravcu poboljšanja postojećeg Kodeksa novinara Crne Gore. To vidimo kao pozitivan iskorak u unapređenju kvaliteta novinarstva u zemlji. Koristimo ovu priliku da pozovemo sve medije, njihove vlasnike, urednike i novinare, da se uključe u konstruktivan dijalog, sa ciljem stvaranja povoljnijeg ambijenta za profesionalno novinarstvo. Nastavićemo da pružamo podršku svim koracima koji budu išli u tom pravcu – navodi se u zajedničkom odgovoru Hana i Drobniča.

 

Portal Analitika