Abiznis

Skok brzinom svjetlosti za pripadnike hitnih službi

Pod naslovom „Radio plavog rotacionog svijetla: Skok brzinom svjetlosti za pripadnike hitnih službi“ najtiražniji austriski ekonomski časopis “Wirtschafts blatt“ je objavio informacije o projektu u Crnoj Gori.
Skok brzinom svjetlosti za pripadnike hitnih službi
Portal AnalitikaIzvor

U tekstu se između ostalog kaže: „Štajerska Eoss Industries osniva u Crnoj Gori digitalnu mrežu za vladine službe. II Fazu projekta finansira Austrijska banka za razvoj. Ukupni troškovi projekta za II i III Fazu iznose dvanaest miliona. Eoss to ne radi sam. Austrijska banka za razvoj, OeEB, to sufinansira dugoročnim kreditom u iznosu od 8 miliona €.

Stari analogni radio-sistem za policiju, službu hitne pomoći, vatrogasnu službu odslužio je svoje. Sada Crna Gora sebi zadaje mah modernizacije: službe ubuduće treba da međusobno digitalno komuniciraju. “To je skok brzinom svjetlosti za pripadnike hitnih službi”, kaže Thomas Erkinger, direktor Eoss Industries. Preduzeće iz Graca nadležno je za svoje 75% učešće u Wireless Montenegro za implementaciju projekta. Osim toga je firma iz Graca već 25 godina radio-operater za vladine službe.

Novi sistem – sa Tetra tehnologijom Motorole – bezbjedan je jer se ne može prisluškivati, kaže Erkinger. On međusobne povezuje sve pripadnike hitnih službi, nudi bolju vezu i može se koristiti i u dolinama i u tunelima – što nije bez značaja za brdovitu Crnu Goru. Balkanska zemlja je već nekoliko godina kandidat za EU  i mora se prilagoditi uslovima sigurnosnih standarda Unije.

Projekat je usred realizacije. Crna Gora je 2010. Godine raspisala tender za projekat. Posao je dobila Eoss 2011. Otada je osnovan Wireless Montenegro. U Društvu u vidu privatno-javnog partnerstva učestvuje i crnogorska vlada.

Eoss se ne stara samo o tehnologiji, tako što radi samo izgradnju infrastrukture i za upotrebu spremnu softver-platformu nego i o finansiranju, kaže Erkinger. To je i razlog zbog čega je Eoss dobio posao. Drugi dio zadatka (posla) sastoji se inače i od implementacije WiFi-a u crnogorskim gradovima.

 „Ove godine startujemo sa implementacijom druge faze projekta“, kaže Erkinger. Prva faza završena je 2012 godine. Na primorju i u glavnom gradu već se komunicira digitalno. Sada slijedi uvođenje u preostalom dijelu zemlje. Eoss Industries iz Graca je kompanija koja razvija preduzeća i holding  sa finansijskim učešćem u kompanijama. U grupi se trenutno nalazi 17 društava, najviše u ICT-oblasti.“

Prema riječima Blaža Šabana, izvršnog direktora kompanije Wireless Montenegro ovakvi tekstovi, u uglednim časopisima zemalja Evropske unije, dovoljno govore o značaju koje projekti kakvi su ovi u oblasti komunikacija znače kako za Evropsku Uniju tako i za zemlje u kojima se implementiraju. “Ovo je svojevrsna međunarodna promocija uspješnosti projekata  privatno-javnog partnerstva, koje u Crnoj Gori realizuje crnogorska Vlada.“ – zaključuje Šaban. 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.