Društvo

Dedeić: Mitropolija cetinjska se obraća pogrešnim adresama

Većina vjernika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori nikada neće prihvatiti Zakon o slobodi vjeroispovijesti, ukoliko se postojeći nacrt pretoči u konkretan pravni akt. Takođe, ni jedan jedini iskreni pripadnik SPC neće pristati na ,,promjenu'' imena crkve u Crnoj Gori - navodi se u saopštenju predsjednika Srpske liste Dobrila Dedeića.
Dedeić: Mitropolija cetinjska se obraća pogrešnim adresama
Portal AnalitikaIzvor

Prema riječima Dedeića, ukoliko se Srpska pravoslavna crkva preimenuje u Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, „uvjeren sam da smo mi koji ne bi bili njeni članovi većina u populaciji vjernika“.

Zbog toga je, dodaje on, važno da pojedini ,,internacionalisti'' i ,,kosmopolite'' u SPC, iz redova sveštenika, odustanu od ,,diplomatskih'' nadmudrivanja sa nevažnim kadrovima DPS-a i SDP-a.

„Optuživati isključivo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, za ovaj opasni nacrt, u najmanju ruku je šaljivo i neodgovorno. Oni koji su, u ime Ministarstva, falsifikovali izbore za nacionalne savjete i bave se švercom registarskih tablica i sviranjem tamburica u slobodno vrijeme, pojma nemaju o vjerskim slobodama. Međutim, ,,slobodom vjeroispovijesti'' bavio se poslednji Kongres DPS-a i svi građani Crne Gore svjedoci su da su nekadašnji komunisti najavili projekat formiranja ,,Pravoslavne crkve u Crnoj Gori''. I ne samo to, nego su bili jednoglasni i u definiciji da sjedište te fantomske ,,crkve'' po svaku cijenu ,,mora'' biti u Crnoj Gori. Dakle, Suada Numanovića i društvo treba pustiti da se pripreme za sudske procese, pogotovo za elaborat o jednom automobilu sa dvije registarske tablice. Zakon o slobodi vjeroispovijesti pripremaju lideri režima i nejasno je zašto se ne kaže otvoreno da iza planova o desrbizaciji crkve stoje Milo Đukanović, Duško Marković, Ranko Krivokapić,  Svetozar Marović, Filip Vujanović... Valjda još nije došlo vrijeme da nam skidaju glave, pa ne smijemo to da kažemo“, istakao je Dedeić.

Kako je kazao, onaj ko je sugerisao mitropolitu Amfilohiju da se konsultuje i sa predstavnikom Pokreta za promjene o nacrtu Zakona o slobodi vjeroispovijesti, se neoprezno šali sa vjernicima i ne misli najbolje crkvi.

„Jer nas je Pokret za promjene, kada je u pitanju zakonska regulativa i ukupan pravni poredak, usrećio par puta. Pomenuću samo Ustav Crne Gore iz 2007. godine kada je razbucan srpski jezik, a srpski postao narod petog reda. Jesmo li im oprostili? Zaboravili? Ako jesmo, treba li još jednom da nas patosiraju prije nego glasaju za Rezoluciju o ulasku u NATO“, pita se Dedeić.

On napominje da obični vjernici imaju pravo da brinu za sudbinu crkve kada su, kako kaže, dogurali do konsultacija u kojima učestvuju i eks-predsjednici ,,Opštinskog odbora za vrćanje autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve'', koji se usput zalažu i za ulazak u NATO pakt.

„Pravoslavlje nije stvar kompromisa, nego pitanje istine i stradanja, ukoliko je i to potrebno. Tako da je bespotrebno nadgornjavanje i pregovaranje sa onima koji su nam oteli skoro pa sve, a sada, na kraju, hoće i crkvu. ,,Samo ti, dijete, radi svoj posao'', rekao bi sveti jasenovački mučenik i ispovjednik Vukašin“, zaključuje Dedeić.

Portal Analitika

Komentari (6)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Guest_1436353269
02.09.2015. 09:42

....Prema riječima Dedeića, ukoliko se Srpska pravoslavna crkva preimenuje u Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, „uvjeren sam da smo mi koji ne bi bili njeni članovi većina u populaciji vjernika“... MORAMO uzeti VEOMA OZBILJNO ovaj stav kao i biti MNOGO OPREZI ,DUBOKO VJERUJEM da CRKVU i INVESTICIJE ne bi trebalo da DRZAVA vodi, investicije zato sto je u DRZAVNIM institucijama najvise KORUPCIJE a CRKVU zato sto Crna Gora nije 98% SVETOSAVSKA ?? Pa u njene TEMELJE cackaju i oni koji nijesu SRBI to je jasno? A podjele SRPSKOG NARODA (jos na tu kartu da zaigraju),posto CPC prave SRBE CRNOGORCE nije ni DOTAKO-samo neke INDOKTRINISAO uz POMOC ovog COSOVICA sto ovdje pise LAZIBAJKE i BLJUVOTINE koje PAES S MASLOM nebi izijo.A ANALITIKA ga GURA LOGISTICIRA ne ???

0
0
G Guest_1436353269
01.09.2015. 22:01

SEDAM GORA MALISORA OSMA GORA CRNA GORA,OJ HA.MALISORI SU NAŠA ISKRENA BRAĆA UVIJEK BILI I BIĆE.

2
0
G Guest_1436353269
01.09.2015. 21:59

KARA RADUSIN --A ko si ti da nekoga ćeraš iz Crne Gore,možda vam se uslačilo etničko čišćenje i genocid.Sa Crnogorcima to nećete moći pa da vas je više nego beslovesna rulja Coreolana najgore vrste.A sa Albancima smo uvijek bili u sloz,i dok nije Beograd sa zlim naumoma to počeo da svađa i rovari po okruženju.Sa ponosom kažem da smo mi i Malisori braća koja imaju isti identitet i atavizam i koji nas nijesu nikada izdali niti okupirali kao oni 1918 godine.No batali tu priču bezimeni junače iz veza.

4
0
G Guest_1436353269
01.09.2015. 15:48

Mogu samo da konstatujem da mu se pamet nije promijenila, a udebelio se brate, jedva stane u okvir slike.

2
0
G Guest_1436353269
01.09.2015. 12:24

LJ E Š NJ A N I N---U pravnoj državi ti bi išao u zatvor kao tvoj ideolog Ratko Mladić i politički otac Vojislav Šešelj i duhovni pastir Amfilohije.A ima boga ići ćeš ili tamo ili u Dobroti i svi koji ste protiv svoje majke otadzbine nikakvi Coreolani pih,zlosrećni i nikakvi sine.

12
3
G Guest_1436353269
01.09.2015. 14:32

Ти би Љешњанине могао назад до Албаније с фамилијом, јесте ли се спаковаљи? Коме ти говориш о отаџбини кад си се одрекао албанског језика који су ти преци причали.

2
3