Društvo

Ekološka rasvjeta zasijala u Dobroti

U dobrotskom naselju Sv. Vrača postavljeni su prvi stubovi za solarnu javnu rasvjetu. To je prva od sedam lokacija na kojima će umjesto običnih zasvijetliti ekološke svjetiljke.
Ekološka rasvjeta zasijala u Dobroti
Portal AnalitikaIzvor

Samostalni savjetnik u Direkciji za uređenje i izgradnju Budimir Cupara kaže da su tokom sezone bili aktivni i pripremali teren za taj važan posao. Prva je ekološko osvjetljenje dobla je Dobrota.

- Na trećem putu u Dobroti i kod Školskog centra pripremljeni su temelji za oko 90 stubova. Bilo je izvjesnih problema toplocinkovanja stubova zbog njihove oksidacije, ali i to je riješeno - kaže Cupara. Ovih dana radnici kopaju temelje za solarnu javnu rasvjetu u Risnu i Bigovi. Ineče, prema planu ekološko osvjetljenje biće postavljeno u Dobroti pored Osnovne škole „Narodni heroj Savo Ilić“, kod Gimnazije i Srednje pomorske škole, zatim kod Osnovne škole „Veljko Drobnjaković“ u Risnu, u Radanovićima, Bigovi i u Lastvi Grbaljskoj.

On kaže kako Direkcija aktivno radi na elektrifikaciji opštine. - U naselju Duboki Do, na četvrtoj serpentini radovi su počeli prošle sedmice. Ove , sljedeće sedmice počinju u Grblju u Popovićima, a u toku je izbor izvođača za javnu rasvjetu u Lastvi Grbaljskoj, gdje će biti postavljeno 80 novih svjetiljki, umjesto postojećih koje su u veoma lošem stanju. Potom se radi javna rasvjeta u Gornjoj i Donjoj Sutvari, Gorovićima i u Dobroti u naselju Petani, gdje će biti postavljeno šest stubova, a na Plagentima SP 90 biće postavljena četiri - kaže Cupara. Prema njegovim riječima, u planu je završetak druge faze elektrifikacije naselja Andrići u Stolivu, gdje će postaviti 29 metalnih stubova.

Solarni paneli mogu bez sunca četiri dana

Solarna rasvjeta je donacija Kine, izvođač posla je kineska firma “Čajna solar lajting”, a podizvođač je kotorski „Spinel“. Zadatak kotorske firme je da izradi temelje, postavi stubove sa panelom, svjetiljku i automatiku. Na svakom stubu nalazi se sunčani foto-naponski panel oko 2,5 kvadratna metra koji prima sunčevu energiju i transformiše je u električnu. - Pod zemljom se nalazi olovni akumulator. On ima rezervnu električnu energiju koja je dovoljna za četiri dana bez sunca. U noćnim satima iz solarnog panela, električna energija ide ka svjetiljci u kojoj se ponovo pretvara u svjetlost pomoću led dioda. Svjetlost je proračunata da za obim saobraćaja i širinu puta bude u granicama dozvoljenog - tehnički direktor firme „Spinel“ Žarko Klikovac.

Pobjeda

Portal Analitika