Zanimljivosti

Kineska armija majmuna: Uspjeh vojne parade zavisi od neobičnog odreda

Kineska armija, koja broji 1,5 miliona ljudi, regrutovala je odred majmuna da raščisti nebo iznad Pekinga u okviru priprema za veliku paradu, na kojoj će predstaviti narastajuću vojnu silu.
Kineska armija majmuna: Uspjeh vojne parade zavisi od neobičnog odreda
Portal AnalitikaIzvor

Da bi zaštitili najsavremenije avione od potencijalno opasnih sudara s pticama, kineski vazduhoplovni komandanti “regrutovali” su pet rezus majmuna - koji žive u azijskim zemljama poput Kine, Indije i Bangladeša - kako bi pomogli u uništavanju gnijezda, “baza” iz kojih bi mogle da polete ptice i ugroze avione.

“Naš originalni način borbe protiv ptica pomoću majmuna je jeftin, efikasan i sa sobom nosi veoma male rizike”, izjavio je za “Bejdžing njuzHan Bing, politički

komesar vojnog aerodroma na kome je tehnika usavršena.

Vojska je počela da koristi majmune za uklanjanje ptičjih gnijezda s drveća u aprilu, kada je majmunski “tim za borbu protiv ptica” podvrgnut tromjesečnom treningu, izvještava list.

Član tima Ma Đunlijang kaže da vazduhoplovne snage od 398.000 vojnika koriste samo mužjake zato što su “aktivniji” i lakši za obučavanje.

Opasnost od sudara s pticama došla je do izražaja prošlog mjeseca kada je avion kompanije “Amerikan erlajns” bio prinuđen da se vrati u Peking pošto je “pogođen” ubrzo nakon polijetanja.

0109kina2

Vang Mingdži, drugi učesnik tima za “borbu protiv ptica”, ističe da majmuni mogu da dopru tamo gdje ljudi ne mogu.

“Niko ne može da se popne na drvo od 30 metara”, izjavio je on za “Saut Čajna morning riport”.

“Puškama možemo da uništimo samo mali broj gnijezda, a da pritom potrošimo kutiju metaka. Ako bismo koristili vodene topove, razbacivali bismo vodu i ljudske resurse”, dodao je on.

Najviši rukovodioci Komunističke partije i svjetski lideri, uključujući i ruskog predsjednika Vladmira Putina, okupiće se u četvrtak na trgu Tjenanmen kako bi posmatrali kolonu tenkova, raketnih lansera i oko 12.000 vojnika.

Oko 200 aviona nadlijetaće trg i izvoditi manevre, između ostalog i punjenje goriva tokom leta, demonstrirajući vještine kineskog ratnog vazduhoplovstva.

Izvor: blic.rs

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.