Politika

Andrijašević: Amfilohije dao više političkih izjava nego svi episkopi Srpske crkve

Poznati istoričar, direktor Centra za geopolitiku, prof. dr Živko Andrijašević, istakao je da je donošenje Zakona o slobodi vjeroispovjesti neophodno jer se između ostalog tim pravnim aktom zabranjuje i političko djelovanje vjerskih zajednica, što takođe može biti problem za mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija.
Andrijašević: Amfilohije dao više političkih izjava nego svi episkopi Srpske crkve
Portal AnalitikaIzvor

„Zakonom se zabranjuje i političko djelovanje vjerskih zajednica, što takođe može biti problem za mitropolita Amfilohija, koji se ponajviše i bavi politikom. Uvjeravam Vas da je dao više političkih izjava u posljednjih 25 godina nego svi episkopi Srpske crkve u XX i XXI vijeku. Takvu energiju, strast i samoljublje imaju samo pravi Crnogorci, što on i jeste“, rekao je Andrijašević u intervjuu za Dnevne novine.

Prema njegovim riječima Zakonom o slobodi vjeroispovjesti u skladu sa najvišim demokratskim standardima, urediće vjersko djelovanje na prostoru Crne Gore, prava i dužnosti vjerskih zajednica, kao i odnosi između vjerskih zajednica i crnogorske države. „Kao što se može vidjeti iz nacrta zakona, država se neće miješati u unutrašnji život, duhovno djelovanje i organizaciju vjerskih zajednica, ali neće ni dozvoliti da se koriste ekskluzivnim pravom da budu izvan pravnog poretka i iznad države. Kao u svakoj demokratskoj zemlji, one će biti registrovane u skladu sa zakonom i na osnovu toga će postati dio jednog pravnog ambijenta koji im omogućava slobode i prava primjerena njihovom vjerskom djelovanju i institucionalnim potrebama“, podsjetio je on.

Andrijašević smatra da primjedbe Mitropolije crnogorsko primorske na Nacrt zakona o slobodi vjeroispovjesti nijesu bile stručne primjedbe, već manifestacija njihovog političkog refleksa.

„SPC u Crnoj Gori, koju predstavlja mitropolit Amfilohije, ne može pobjeći od činjenice da je dio institucije koja je definisana kao "crkva srpskog naroda" i da je njeno sjedište u Beogradu. Time se ona u Crnoj Gori diskvalifikuje kao crkva pravoslavnih Crnogoraca koji se ne smatraju Srbima.

Zakon ih sprečava da se nekakvim dvojnim pozicioniranjem nametnu kao crkva i jednih i drugih. Zato potpuno razumijem njihovu reakciju“, dodao je on.

Živko Andrijašević je u intervjuu Dnevnim novinama rekao i da nikada u novijoj političkoj istoriji Crne Gore nijesmo imali tako programski i personalno neprepoznatljivu opoziciju kao sada i da je razgraničavanje programskih posebnosti na našoj opozicionoj sceni teško i za najupućenije političke analitičare.

"Naravno, opozicioni prvaci će reći da je njihov cilj obaranje režima, što je notorno i logično ako neko pripada opoziciji, ali to nije dovoljno za političku prepoznatljivost. Da bi neko bio prepoznatljiv kao činilac opozicione scene, on mora imati ideologiju, jasne stavove o brojnim aktuelnim i istorijskim pitanjima, mora imati sopstvenu ideju ili viziju novog, koja smjenu vlasti može smatrati preduslovom za promjene, ali ne i jedinom promjenom koju je sposobna da izvede. Od svega navedenog, crnogorska opozicija malo što ima da bi bila prepoznatljiva. Prepoznaje se i njena potpuna ideološka konfuzija. Kada je vlast ideološki konfuzna, to u određenim situacijama može biti i profitabilno, ali je to za opoziciju uvijek fatalno", dodao je on.

Izvor: Dnevne novine

Portal Analitika

Komentari (19)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
D Dusan Madzarovic
01.09.2015. 21:52

Dr. ANDRIJASEVICU, Vi ste jedan od najuglednijih i najjednostavnijih Crnogoraca, koji u meni izaziva divljenje sa Vasim intelektualnim, moralnim,istinskim pristupima rjesavanja i komentarisanja bilo koje politicke i sveukupne socioloske tematike u Crnoj Gori. Svaka Vam je rijec studiozno duboko protkana sa istinskim istorijskim cinjenicama iz oroslosti, kao i sadasnjeg zivota Crne Gore, gledano sa svih aspekata demokratije, nacionalno, vjerski, politicki i sve ostalo. Risto zeli da sa jednim potezom---PROTESTI, dodje sa svojim istomisljenicima do VLASTI--nasilno, da ocuva UZURPIRANE i okupacijom OTETE religiozne objekte vlasnistvo drzave Crne Gore i sa ta DVA cinioca da zatvori put Crnoj Gori prema NATO, a i EU. To je RISTOV i njegovih pajdasa glavni cilj i ne treba o tome davati bilo kakve siroke i strucne analize----TO JE BIT STVARI I ISTINA.

2
1
G Guest_1436353269
01.09.2015. 10:44

U cetinjskom manastiru primjenjuje se otvorena diskriminacija prema zenama kroz zabranu ulaska ukoliko se ne pokriju svi djelovi tijela, pa cak i ruke! Stice se utisak da je malobrojna i veoma netolerantna sekta odjevena u crno okupirala Manastir.

10
3
A Analitičar
01.09.2015. 11:48

To nije utisak, to je fakat.

5
1
G Guest_1436353269
01.09.2015. 10:10

KARA RADUSIN -Sve je ovo jasno Ristu Radoviću,i to na koji je način Rastko Nemanjić izdejstvovao kod Nikejskog cara Teodora Laskara i Vaseljenskog patrijarha Germana autokefalnost SPC 1219 godine.SPC i svi velikosrpski istoričari krili su ikriju da je za ovaj čin dobijanja autokefalnosti pošli sanduci zlata iz riznica Nemanjića.Ovakav čin priznavanja autokefalnosti SPC izazvao je bijes cjelokupne vaseljenske crkve onoga vremena.Pa je Solunski arhiepiskop Dimitrije Homatijan napisao pismo Savi Nemanjiću,koje je vjerovali ili ne tek 1901 preveo i objavio Stojan Novaković.Kasnije će najčuveniji Vizantolog svijeta Georgije Ostrogorski objaviti da je Sava Nemanjić otvoreno zgaziti sve kanone(crkveni zakoni) pravoslavlja da dođe do samostalnosti.Jasno je onda na kakvim temeljima leži SPC i kojim poslovima se bavila i bavi i danas, i da im je vera samo plašt za asimilaciju i ideološko-političko djelovanje.Koje nažalost ne vidi puno vjernika u Crnoj Gori zaslijepljeno svojom naivnošću.

29
2
G Guest_1436353269
01.09.2015. 09:25

Živko je potpuno u pravu za opoziciju kad kaže da osim što želi smjenu vlasti ništa drugo ne nudi.Ali lično mislim da bi poštenije od Živka bilo da je napravio jednu sveobuhvatnu analizu ovog ražima.Zašto?pa upravo zbog toga što će se režimom Milovim,buduće generacije baviti sljedećih decenija i decenija.Takav fenomen još nije zabilježen na tlu Evrope.Da narod 26godina glasa jednu te istu partiju u procentu koji varira od 46 do 48% i da toj partij(odnosno jedan čovjek) uspijeva da sa nama vlad toliko godina i da nam određuje sudbine.Prvo su bili velikosrbi,pa reformatori,pa veliko crnogorci,pa eurofanatici,pa nato fanatici...i sve im to prolazi kod naroda.Živko,ti si istoričar...izdigni se iznad sitnošićardžijskih privilegija dvorskog istoričara i napravi jednu dobru analizu vlasti.

8
10
G Guest_1436353269
01.09.2015. 10:50

Cocorayco - Pa to g-din Andrijašević i govori. U CG je od vlasti gora samo opozicija. Vlast se mijenjala kako se unutrašnja i globalna politička situacija mijenjala. Nepogrešivo su uvijek birali pravu stranu. I oni su te nove perspektive nudili na izborima i pobjeđivali. Šta god ko mislio i šta god istorija bude utvrdila ostaće činjenica da aktuelni premijer u svom političkom životu nije donio nijednu pogrešnu političku odluku. A opozicija? To je jedna tuga koja glavinja sa programom iz 1986.god. koji je sve upropastio. Nema alternative političkoj zbilji. Tamo je sve obrnuto i retrogradno. Kao u zoni sumraka. Cilj im je isti kao 1988.g. Srušiti vlast po svaku cijenu. I mentori su im isti. Cijena koju mentorima treba platiti za rušenja vlasti - rasturanje Crne Gore. Pogledajte samo slavlje u Beranama ili u Pg kad su mislili da su pobijedili na predsjedničkim izborima. Njihova pobjeda = povratak u fašizam.

9
4
G Guest_1436353269
01.09.2015. 11:38

odg Cocorayco.Sve se slažem sa tobom što se tiče prosrpske opozicije.Ali ne moraš 26godina glasat DPS i da ti to bude izgovor zašto ih glasaš.Imaš sad pokret Žarka Rakčevića URA,imaš SDP...

3
1
G Guest_1436353269
01.09.2015. 13:24

Cocorayco - pa i nijesam. Ja uvijek glasački listić potpišem na poleđini i savijem tako da komisija to ne može vidjeti. Niko me nikad nije kupovao niti što nudio. To što se prodaje za neke male pare ili neke sitne stvari neka zahvale demokratskom principu: jedan čovjek - jedan glas. Inače ti ljudi u ostalim sferama života su ništa roba. To će biti moralna bijeda ko god da pobijedi. Ali nažalost i njihovi glasovi se zbiraju. U ukupnom glasačkom tijelu takvi učestvuju sa oko 20%. U neku ruku oni odlučuju pobjednika izbora. Svi u izbornom procesu jure za njima i pokušavaju da obezbijede njihov glas. Kod utemeljenog biračkog tijela nemaju što da traže. Tu se zna za koga ko glasa i oni glasaju na osnovu realnih političkih programa, ili nekih simpatija, ili ličnih interesa. Ni u kom slučaju neće promijeniti mišljenje ni za mnogo, mnogo više od onoga zašta se ta ništa roba prodaje.

2
0
G Guest_1436353269
01.09.2015. 09:08

Kako to onda Vatikan ima pravo da politicki djeluje, da poziva na mir, da priznaje ili ne drzave? Kako to da istoricari vode poslovne knjige aviokompanija i odlucuju o poslovnim potezima?

7
16
G Guest_1436353269
01.09.2015. 10:15

Dragi druže,ako nisi znao Vatikan je država.E sad,da bi se ti zadovoljio postoje dvije mogućnosti-da razvalite Vatikan ili da Amfy napravi u CG državu Svetosaviju.Ovo drugo neće da može,a i ono prvo je nevjerovatno.Da te potsjetim da je i kralj Aleksandar tridesetih godina prošloga vijeka ispendrekao i konjicom razbio demonstracije pravoslavnog sveštenstva protiv konkordata.Nije demokratski ali izgleda vi jedino pendrek priznajete kao argument.

14
6
G Guest_1436353269
01.09.2015. 10:37

A šta vi poznajete kao argument...20eura pred izbore da vas kupe DrPSovci

4
8
A Analitičar
01.09.2015. 11:42

Vama su stalno euri na um. Izgleda vi je to mjerilo stvari. Jasno, kakav ovan predvodnik, takve i ovce.

4
2
S Slobodan Gluščević
01.09.2015. 08:12

Gospodin Andrijašević je svakako u pravu. Ovo stanje je poznato već milenijumima, pa su pravoslavne zemlje odavno uvele princip da se nezavisnost zemlje potvrđuje svojeglavom crkvom, a miješanje u nadliježnosti pojedinih crkvenih centara se ne dotzvoljava, jer vremenom dovodi do sukoba među zemljama.

24
5
G Guest_1436353269
01.09.2015. 15:09

Slazem se sa gospodinom Gluscevicem ,da gosp. Andrijasevic ima apsolutno pravo kad Amfilohija oznacava kao politicara srpske retrogradne orjentacije. I tome ce doc kraj prije ili kasnije. P.s. Za gospodina Gluscevica: javite mi se molim Vas preko websajta www.grbalj.org i njegove adrese

2
0