Svijet

BRAZIL: Potraga za gradonačelnicom koja je gradom upravljala putem aplikacije "WatsApp"

Lidijana Lejte, gradonačelnica jednog brazilskog grada, u bijegu je nakon optužbe da je nezakonito izvlačila sredstva iz budžeta za školstvo, te vodila grad preko aplikacije "WhatsApp", prenosi Index.
BRAZIL: Potraga za gradonačelnicom koja je gradom upravljala putem aplikacije "WatsApp"
Portal AnalitikaIzvor

Ova 25-godišnjakinja živjela je "na visokoj nozi" u glavnom gradu države Maranjao, a njen jedini kontakt s gradom Bom Žardimom, u kome je bila gradonačelnica bile su poruke koje je putem "WhatsApp"-a slala svom kabinetu, tvrde tužioci.

Njen mladić bio joj je glavni savjetnik, a za njima oboma izdata je potjernica. Njen advokat tvrdi da nije bila svjesna da nešto pogrešno radi. Bila je u ranim 20-tim kad je njenom momku Betu Rohi zabranjena kandidatura za gradonačelnika, jer je bio optužen za korupciju.

Lejte se kandidovala i dobila izbore, a njega je imenovala za glavnog savjetnika. Potom je otišla da živi u glavni grad države, Sao Luis, udaljen 275 kilometara od grada na čijem je čelu bila.

- Bila je mlada i neiskusna kad je preuzela dužnost. Nije imala povjerenja u druge, pa je mnoge poslove povjerila Rohi - tvrdi njen advokat Karlos Baroš.

Brazilski mediji pišu da su njih dvoje raskinuli ranije ove godine, a Roha je potom podnio ostavku. Lejte je pobjegla nakon što je počela istraga o zlopotrebi državnih sredstava za obrazovanje. Otkriveno je da je iz škola Bom Žardima nestalo oko četiri miliona dolara, zbog čega je gradski obrazovni sistem završio na koljenima, a učitelji bez plata.

Potjernica je raspisana u četvrtak, a novi gradonačelnik postao je njen bivši zamjenik. On je obećao da će se sprovesti istraga, dok je državni tužilac rekao je da će izdati međunarodnu potjernicu ako se Lejte do sjutra sama ne preda. Maranjao, u sjeveroistočnom Brazilu, jedna je od najsiromašnijih država u Brazilu.

Izvor: Index

Foto: index.hr

Portal Analitika