Društvo

LGBT aktivisti protestovali ispred Vlade: Implementirajte strategiju ili odustanite od nje

Implementacija vladine LGBT politike stagnira, ne postižu se očekivani rezultati, uspostavljeni model koordinacije i monitoringa LGBT politike nije efikasan, i zapravo u praksi nikada i nije zaživio. Ovo je skup negodovanja i nezadovoljstva, ali i skup podrške Vladi kako bi se uozbiljili svi oni koji u njeno ime i za njen račun odlučuju o položaju i budućnosti LGBT zajednice - poručeno je danas sa protesta pod nazivom „Ruke su nam svezane“, koji su LGBT aktivisti organizovali ispred zgrade Vlade u Podgorici.
LGBT aktivisti protestovali ispred Vlade: Implementirajte strategiju ili odustanite od nje
Portal AnalitikaIzvor

Javni protest kojem je prisustvovalo 15-ak LGBT aktivista protekao je u najboljem redu i bez bilo kakvih incidenata.

Izvršni direktor LGBT Foruma Progres Stevan Milivojević, rekao je da je evidentan izostanak posvećenosti državnih organa procesu LGBT inkluzije. Kako je kazao, mjesecima se toleriše činjenica da nije imenovan nacionalni koordinator za implementaciju LGBT politike, a LGBT zajednici se sa različitih adresa pružaju zbunjujuće informacije.

Prema njegovim riječima, brojni segmenti vladine LGBT politike ne funkcionišu u praksi.

„Vlada ne provodi i ne vodi, kako se svojom politikom obavezala, široki dijalog o društvenom prihvatanju LGBT osoba. Strategija za unaprjeđenje kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori je kvalitetan i ozbiljno izrađen strateški dokument Vlade koji je za LGBT zajednicu istorijski i životno važan. Zbog toga je opravdano zalaganje da se obezbijedi njena kompletna, kvalitetna i kontinuirana realizacija“, poručio je on.

Milivojević je dalje istkao da je LGBT inkluzija na lokalnom nivou mrtvo slovo na papiru, te da je život LGBT osoba u pojedinim sredinama nepodnošljiv.

„U tim sredinama vladaju tradicionalistička i kvazi vjerska uvjerenja. U tim sredinama ne dopire vladavina prava, a o čemu govorim najbolje nas razumiju ženske grupe koje se pravedno bore sa porodičnim nasiljem. Pojedini predsjednici opština, među kojima prednjači Nikšić, diskriminišu lokalne LGBT inicijative i grupe“, kazao je izvršni direktor LGBT Foruma Progres.

3108protest2

Prema riječima Milivojevića, LGBT servisi nemaju podršku, a segmenti vladine LGBT politike u oblasti sporta i turizma su takođe zapostavljeni. On je napomenuo da su mirna okupljanja u formi povorki ponosa moguća samo u Podgorici, te da su takva okupljanja i dalje događaji visokog rizika u Budvi, Nikšiću, Beranama i Baru.

Obrazovanje je prema mišljenju Milivojevića i dalje stidljivo i zatvoreno za prihvatanje LGBT inkluzije. On naglašava da školski programi ne diskriminuši LGBT osobe, već da ih potpuno ignorišu.

„Zbog toga danas govorimo o nasilju mladih prema LGBT osobama. Ranije smo žalili, a sada više ne, svaki euro koji je Vlada potrošila na obezbjeđenje mirnih okupljanja LGBT zajedince. Inkluzivni udžbenici su dugoročno jedino sredstvo koje smanjuje troškove angažovanja tolike policije, i jedino sredstvo koje će na duže staze naše povorke ponosa umjesto rizičnih događaja učiniti festivalima zajedništva, prihvatanja i ljubavi“, rekao je Milivojević.

Inicijativa Zaštitnika ljudskih prava i sloboda za donošenje zakona o istopolnom partnerstvu je godinama zaglavljena u Skupštini, a Milivojević ističe da će ovim tempom pravo na partnerstvo i brak postati aktuelno 3015. godine

On je na kraju protestnog skupa poručio da LGBT aktivisti zahtijevaju da se otklone svi uzroci nefunkcionisanja koordinacije i monitoringa vladine LGBT politike, da se uspostavi trajan i održiv vid izvještavanja LGBT zajednice o svim Vladinim aktivnostima, da se povede društveni dijalog o prihvatanju LGBT osoba, da se kreira plan postepene reforme udžebenika, da se LGBT zajednici uputi izvinjennje zbog upotrebe diskriminatornih udžebnika i da se isti stave van upotrebe. Miliovević je takođe poručio da je potrebno izvršiti reviziju sadržaja LGBT politike u oblasti međunarodne politike, sporta i turizma, da je potrebno formirati Tim povjerenja LGBT zajednice i Uprave policije, osnažiti dijalog u vezi sa istopolnim partnerstvom i prestati sa trajnim zabranama mirnih javnih okupljanja LGBT zajednice. On je dodao da lokalne vlasti treba efikasnije da se uključe u ove procese, jer se dosadašnji model pokazao neiskrenim, i da se u skladu sa mogućnostima podrže ključni socijalni servisi LGBT zajednice.

3108lgbt3

„Ovo je skup koji poručuje i Vladi, ali i Skupštini, da formalna jednakopravnost o kojoj najčešće izvještavate međunarodne partnere nije dovoljna da garantuje punu i stvarnu jednakopravnost svim pripadnicima društva. Ovo je skup koji pruža ruku da zajednički, odgovornije i kvalitetnije radimo na izgradnji stvarne jednakopravnosti i sigurne i dostojanstvene budućnosti LGBT zajednice u Crnoj Gori“, zaključio je Milivojević

Portal Analitika