Društvo

Protest zbog stagniranja vladine LGBT politike

LGBT aktivisti protestovaće danas ispred zgrade Vlade Crne Gore, jer smatraju da implementacija Vladine LGBT politike stagnira i da se ne postižu očekivani rezultati.
Protest zbog stagniranja vladine LGBT politike
Portal AnalitikaIzvor

„Cilj okupljanja LGBT aktivista i javnog obraćanja Vladi Crne Gore jeste poziv da se pristupi ozbiljnijoj primjeni vladine LGBT politike usvojene 9. maja 2013. godine kroz Strategiju za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da svi državni organi i pojedinci, koji su u službi države Crne Gore, treba da se pozovu na veću posvećenost kao i da se dodatno ohrabre i podrže u svim naporima koji doprinose društvenom prihvatanju LGBT osoba.

„Neophodno je da Vlada preuzme i povede široki dijalog o društvenom prihvatanju LGBT osoba i upostavi forme trajnog i obavezujućeg konsultovanja LGBT zajednice pri planiranju aktivnosti koje doprinose ciljevima njene LGBT politike“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da se mjesecima toleriše činjenica da nije imenovan vladin Nacionalni koordinator za implementaciju LGBT politike i LGBT zajednici, i da se sa različitih adresa, tim povodom, „pružaju zbunjujuće i kontradiktorne informacije“.

Javni protest LGBT aktivista zajednički organizuju tri nevladine organizacije LGBT Forum Progres, LGBTIQ Socijalni Centar i Institut za LGBT turizam.

Portal Analitika