Abiznis

Danas prva sjednica Anketnog odbora

Sjednica skupštinskog Anketnog odbora za prikupljanje informacija i činjenica o postupanju nadležnih državnih organa u zaštiti imovine i javnog interesa prilikom prodaje Duvanskog kombinata Podgorica (DKP) u stečaju biće održana danas.
Danas prva sjednica Anketnog odbora
Portal AnalitikaIzvor

Na dnevnom redu prve sjednice Anketnog odbora biće, kako je saopšteno iz Skupštine, dogovor oko načina njegovog rada.

Skupština je sredinom jula usvojila Odluku o otvaranju parlamentarne istrage i obrazovanju Anketnog odbora za prikupljanje informacija o postupanju nadležnih državnih organa u zaštiti državne imovine prilikom prodaje DKP u stečaju, koji je podnijela grupa poslanika.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović, koji će biti na čelu Anketnog odbora, kazao je ranije da se radi o imovini preduzeća koje je danas najveći poreski dužnik u Crnoj Gori.

Prema najnovijim podacima, poreski dug DKP-a iznosi 39,46 miliona EUR.

Stečaj u DKP uveden je u junu 2010. godine, a imovina je prodata Zetagradnji, čiji je vlasnik Blagota Radović, u julu te godine za 13 miliona EUR. Toliko je plaćeno oko 42,5 hiljada kvadrata zemljišta u neposrednoj blizini Delta City-ja, na kojem su objekti ukupne površine oko 20,3 hiljade kvadrata.

DKP je krajem 2005. podijeljen na dva preduzeća - Duvankomerc i Proizvodnju i obradu duvana. Predlog za pokretanje stečaja Privrednom sudu u Podgorici za Duvanski kombinat podnijela je Elektroprivreda 26. aprila 2010. godine, zbog duga od 99,5 hiljada EUR.

MINA biznis

Portal Analitika