Politika

Gjenero: Crna Gora održala lekciju svima na Balkanu

Politički analitičar iz Hrvatske Davor Gjenero izjavio je u intervjuu Pobjedi da je za rješavanje granica Crne Gore sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom bila ključna politička volja i državnička odgovornost crnogorskog vođstva.
Gjenero: Crna Gora održala lekciju svima na Balkanu
Portal AnalitikaIzvor

- Jako je dobro što je Crna Gora pokazala da se pregovorima mogu riješiti problemi. Dobro je izveden dio pregovora kad je u BiH pocela iracionalna priča o Sutorini. Tu se crnogorska politička elita jako pametno držala sa kombinacijom otvorenih vrata i malo tvrđe pozicije. Odigrali su izvrsno u toj priči – smatra Gjenero.

Govoreći o razgraničenju Crne Gore i Hrvatske, on kaže da pitanje Prevlake nije problem koji je vitalan jednoj i drugoj državi, ali napominje da neriješena granica može napraviti problem kao što je bio slučaj sa propalim tenderom o istraživanju nafte i gasa u Jadranu.

Crna Gora je prošle sedmice u Beču potpisala sporazume o granicama sa Bosnom i Hercegovinom I Kosovom, što predstavlja prve ugovore o granicama između država na Zapadnom Balkanu. Na pitanje koliko je to važno za stabilizaciju prilika u region, on odgovara da je impresioniran pozicijom Crne Gore, ali ne samo zbog toga što je riješila ove dvije granice.

-Jako je dobro što je Crna Gora pokazala da se pregovorima mogu riješiti problemi. Dobro je izveden dio pregovora kad je u BiH počela iracionalna prica o Sutorini. Tu se crnogorska politička elita jako pametno držala sa kombinacijom otvorenih vrata i malo tvrđe pozicije. Odigrali su izvrsno u toj priči. U Srbiji je sad, kao što vidite, veliko nezadovoljstvo time što je Crna Gora potpisala Sporazum o razgraničenju sa Kosovom, što je iracionalno, jer Kosovo mora krenuti u priču dogovaranja sa susjedima.

Na pitanje kako vidi budućnost razgraničenja između Crne Gore i Hrvatske, jer je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio da, ukoliko se ne dogovorimo oko Prevlake, idemo na Međunarodni sud pravde u Hagu, Gjenero kaže da je Vujanović potpuno u pravu.

-Ja bih rado da se dogovorimo. To nije problem koji je vitalan I jednoj i drugoj državi, ali smo vidjeli da neriješena granica može napraviti neki problem, kao što je ovaj propali tender koji se tiče istraživanja nafte u Jadranu. Kad je raspisan hrvatski tender, ja sam tada rekao da je velika greška što Hrvatska nije prihvatila diplomatsku ponudu sa crnogorske strane da se takav tender raspiše zajedno. U tom slučaju bismo poslali poruku da smo potpuno konsolidovana regija, da smo dvije države koje jedna u drugu imaju povjerenje. Mislim da ne postoji nikakav razlog da tako ne bude. Nema nikakvih novih problema i napetosti između Crne Gore i Hrvatske. Saradnja je pristojna i dobra.

Gjenero  je unitervjuu Pobjede između ostalog kazao da Hrvatska sa Srbijom ima relativno mali problem. Kako je Dunav mijenjao tok onda su katastarski djelovi koji su pripadali Hrvatskoj ostali sa srpske strane Dunava, a nešto manje te teritorije je ostalo sa hrvatske strane. Dakle, kaže Gjenero, tu se ne može napraviti prebijanje.

-Drugi problem je što Srbija insistira na uspostavljanju granice sredinom plovnog puta što onda znaci da bi Šarengradska ada – prilično veliko ostrvo, koji je katastarski u hrvatskom vlasništvu pripao Srbiji. To su, zapravo, dva problema koja su otvorena između dvije države. Predsjednik Vlade Srbije bi htio da se taj problem rješava na isti način kao sa Slovenijom, dakle ad hoc arbitražom, a Hrvatska bi htjela problem izvesti pred stalni Međunarodni sud u Hagu.

Najbolje bi bilo da se kroz pregovore nađe rješenje, kao što je Crna Gora učinila sa dva susjeda. Ako to ne ide, onda da se napravi ono što su uradile Crna Gora i Hrvatska 2002, dakle privremeno rješenje koje ne prejudicira konačnu granicu, istakao je on.

Na pitanje da li smatra da je pitanje razgraničenja na Zapadnom Balkanu dio šire međunarodne priče koja je formalno počela Berlinskim, Gjenero odgovara da je u ovom slučaju bila ključna politička volja i državnička odgovornost crnogorskog vođstva.

-Shvatili su da pitanje neriješene granice može predstavljati problem u pretpristupnom razdoblju i odlucili su riješiti taj problem. Mala pomoć naših prijatelja nikad nije naodmet, međutim ja sam impresioniran u ovom slučaju crnogorskim državnim vrhom. Naravno da se austrijski ministar jako puno angažovao u cijeloj priči i da postoji sinergija između njega i evropskog komesara, ali to nije ključ. Ključna je politička volja Crne Gore i za to svaka čast, zaključio je on.

Portal Analitika