Društvo

Dukley European Art Community: Slavoljub Stanković,rezident u "Dukley Art Center" u Kotoru

Slavoljub Stankovik is an artist from Macedonia is one of the residents in the artistic project of "Dukley European Art Community". He stays at "Dukley Art Center", a building of former "Jugooceanija" in Kotor.
Dukley European Art Community: Slavoljub Stanković,rezident u "Dukley Art Center" u Kotoru
Portal AnalitikaIzvor

What do you work?

- I draw cruisers that arrive into the port of Kotor. I find them very interesting. I'm not that kind of artist that replicates exactly what he sees. I work on that image in my head and then put my version on the canvas. Since I'm 66, I have experienced a lot, and that is where I find my inspiration. But also from the life I live right now. Everything I do are connected tomy emotions and memories from the past. I've locked them in the little boxes of my subconscious.When I have time, I take them out and make art out of them. I use various techniques - from aquarelleto oil on canvas.

Also, I draw women a lot. This is, for example, my version of Captain Hook's wife, that's how I've imagined her. And this here is a construction worker from Kosovo. I used to monitor workers on the buildings for some time and that's where I met him. He had very dark skin, because he had spent many hours on the sun. That is why I painted him black completely.

What your day look like?

- Today, for example, I got up at half past five. I cleaned my studio a bit, and then I went for a swim. I hitchhiked till Lepetani, then took a ferry to Kumbor, where I went to the church of Saint Vasilije Ostroški to help father Gojko Vračević. I came back to Kotor by bus, where I met an interesting painter. Soon she would become a resident of Dukley Art Center, too. As you can see, I work when I feel the need, butnot each day.

You are a resident in Dukley Art Centre for some time. Did you already collaborate with some other residents?

- I had many conversations with them, but collaborations no. I work alone. I couldsee what they do, I could hear their stories, but I'm not attracted to participate. Every one of us came here to work on its own.

Have you talked to the visitors that came here during Open days?

- Many came and met me, askedif I am happy. I said that I'm the happiest at the place where I am at that very moment.So,now I'm the happiest right here. I got attached a lot to this studio and I decorate it with my paintings, old and new ones. There came people from Podgorica, Cetinje, Tivat,also many from Budva. I think that Dukley Art Centrehas the potential to be an important artistic place in Montenegro. Organizers believe in it, and what is most important -artists also believe in it.

3108slavoljub1

Slavoljub Stanković je umjetnik iz Makedonije i jedan od rezidenata međunarodnog umjetničkog projekta "Dukley European Art Community". On trenutno radi u "Dukley Art Center", koji se nalazi u zgradi nekadašnje "Jugooceanije"u Kotoru.

Na čemu trenutno radite?

- Najviše crtam kruzere koji dolaze u kotorsku luku. Veoma su mi interesantni. Nisam onaj umjetnik koji crta tačno ono što vidi, nego sliku "obradim" u glavi i onda prenosim na platno svoju verziju toga. Imam 66 godina i inspiraciju crpim iz proživljenog, ali i iz načina na koji život sada živim. Sve što crtam su neke uspomene i emocije koje sam proživio.Zaključao sami ih u neku fioku svoje podsvijesti i, kada imam vremena, otključam ih i pretvaram u ovo što radim. I koristim razne tehnike - od akverela, do ulja na platnu.

U mojim djelima često se mogu vidjeti žene. Evo, recimo, ovo ovdje je moja verzija žene Kapetana Kuka - onako kako sam je ja zamislio. A ovo ovdje je lik jednog radnika sa Kosova. Naime, dugo sam nadgledao građevinske radove, pa sam ga tamo upoznao. Bio je veoma tamne kože zbogmnogih sati koje je proveo na suncu. Zato je na slici on potpuno crne boje.

Kako organizujete svoj radni dan?

- Jutros sam, recimo, ustao u pet i trideset, očistio svoj atelje, pa sam otišao da plivam. Stopirao sam do Lepetana, pa sam trajektom pošao u Kumbor, u Crkvu Svetog Vasilija Ostroškog.Tamo idem svake nedjelje i pomažem ocu Gojku Vračeviću. U povratku sam u autobusu upoznao jednu interesantnu slikarku koja bi uskoro trebalo da postane i rezidentkinja u Dukley Art Centre. Kao što vidite, radim kada za to imam volje, a ne svakog dana.

U Dukley Art Centre ste već nekoliko sedmica. Da li ste već sarađivali sa nekim od umjetnika koji takođe ovdje rade?

- Razgovarao sam dosta sa njima, ali nisam sarađivao. Ja radim sam. Mogu da vidim što oni rade, da mi ispričaju neku svoju priču, ali ne privlači me da u tome učestvujem. Svako od nas je došao da sam radi svoj posao.

Da li ste razgovarali sa posjetiocima koji su ovdje dolazili tokom Open Day-a?

- Dolazili su kod mene, intereresovali su se,pitali mejesam li srećan... Ja kažem da sam najsrećniji tamo gdje boravim u datom momentu, dakle - sada sam najsrećniji ovdje. Vezao sam se za ovaj atelje i uređujem svojim slikama, kako starim, tako i novim. Bilo je ljudi iz Podgorice, Cetinja, Tivta, dosta njih iz Budve. Mislim da Dukley Art Centreima potencijal da postane bitna umjetnička tačka u Crnoj Gori. Organizatori vjeruju u ovaj projekat, a što je najbitnije - i sami umjetnici.

3108slavoljub2
Portal Analitika