Turizam

RADAK-KUKAVIČIĆ: Sezona rekordna, za kraj avgusta 37 odsto više gostiju

Prema podacima iz lokalnih turističkih organizacija, ovog vikenda u Crnoj Gori boravi oko 85.000 turista što je 37 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Sadašnji pokazatelji govore da će ova sezona biti bolja od prošlogodišnje i rekordne 2013. godine - najavila je za Pobjedu direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak-Kukavičić.
RADAK-KUKAVIČIĆ: Sezona rekordna, za kraj avgusta 37 odsto više gostiju
Portal AnalitikaIzvor

Kako je ona istakla, zvanični pokazatelji za šest mjeseci govore da dobar turistički promet tokom jula i avgusta uliva opravdani optimizam. Ovogodišnja turistička sezona bilježi, kako kaže, i kontinuirani rast prihoda, broja turista i ostvarenih noćenja. Hoteli imaju već najavljenu dobru posjetu i za septembar, oktobar, pa i novembar.

- Početkom godine, zbog krize na tržištu Rusije, najave su bile da nas očekuje teška turistička sezona. Zajedničke aktivnosti na pripremi sezone na svim nivoima imaju za rezultat da sad već izvjesno možemo reći da je sezona uspješna - kazala je Radak- Kukavičić.

Zadovoljni su, kaže, i prihodima koji su takođe u porastu.

 - Za prvih šest mjeseci ostvaren je prihod od oko 145 miliona eura, što predstavlja rast od oko devet odsto u odnosu na isti period prošle godine. Naše procjene su da će ovaj trend rasta prihoda, imajući u vidu kretanje fizičkih pokazatelja, biti i tokom jula - kazala je direktorica Nacionalne turističke organizacije. Za dobru turističku sezonu, kako je ona istakla, doprinose i manifestacije koje se tradicionalno organizuju na Primorju i sjeveru Crne Gore. Dobru posjećenost bilježe i naši nacionalni parkovi.

- Do 23. avgusta nacionalne parkove posjetilo je oko 217.000 turista što je 34 odsto više u odnosu na prošlu godinu. NP ,,Durmitor“ bilježi najveće povećanje od početka godine od 19 odsto u odnosu na isti period prošle godine - kazala je Radak- Kukavičić. U Kotoru zahvaljujući posjeti velikog broja brodova takođe bilježe veliki broj turista.

 - U kotorsku luku je u toku prvih sedam mjeseci uplovilo 203 brodova, što je za 15 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. U kotorskoj luci gotovo svakodnevno boravi makar jedan kruzer, a nerijetko se dešava da se u luci nalaze i tri kruzera istovremeno, što znači da Kotor u jednom danu često posjeti i do 5.000 gostiju - kazala je Radak-Kukavičić. Ukupno, kako ističe, od početka godine zaključno sa junom Crnu Goru je posjetilo 390.174 turista ili 13,78 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

- U prvih pola godine ostvareno je 1.974.037 noćenja ili 13,68 odsto više nego u prvih pola godine prošle godine. Dobri trendovi nastavljeni su i tokom jula. Prema podacima lokalnih turističkih organizacija, promet tokom jula bilježi dvocifrene stope rasta. Na dan 31. jul boravilo je oko 147.000 turista, što predstavlja rast od oko 17 odsto u odnosu na isti period prošle godine - kaže direktorica NTO. Prema zvaničnim statističkim podacima Monstata, u Crnoj Gori u junu je ostvareno 181.111 dolazaka turista što je za 12,8 odsto više u odnosu na jun 2014. Broj ostvarenih noćenja od 1.151.018 viši je za 15,6 odsto nego u istom mjesecu prošle godine. Od toga su 92,2 odsto noćenja ostvarili strani, a 7,8 odsto domaći turisti.

- Dobra popunjenost kapaciteta nastavlja se i u septembru. Prema informacijama hotelske privrede, izvjesna je dobra popunjenost tokom ne samo septembra, već i oktobra, čak i prva polovina novembra u nekim hotelskim preduzećima - kazala je Željka Radak-Kukavičić. (Pobjeda)

Portal Analitika