Društvo

MCP: Neprijatno smo iznenađeni jer nisu sprovedeni zaključci Vlade

Sveštenstvo, monaštvo i vjerni narod Mitropolije Crnogorsko-primorske i Eparhije Budimljansko-nikšićke su neprijatno iznenađeni saznanjem da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava nije sprovelo zaključke Vlade Crne Gore sa 122. sjednice od 30. jula ove godine, saopšteno je iz Mitropolije Crrnogorsko-primorske SPC.
MCP: Neprijatno smo iznenađeni jer nisu sprovedeni zaključci Vlade
Portal AnalitikaIzvor

Oni navode da  iz zaključka Vlade, koji je javnosti postao dostupan na sajtu Vlade tek nakon ukazivanja na taj nedostatak u saopštenju za javnost Mitropolije i Eparhije od 23. avgusta ove godine, saznali smo da je Ministarstvo zaduženo da ”pripremi i Vladi, za sljedeću sjednicu, dostavi predlog za formiranje ekspertskih timova koji će pratiti javnu raspravu, kao i učestvovati u pripremi Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti”.

- Međutim, Vlada je, zbog neodgovornosti Ministarstva i neizvršavanja utvrđene obaveze, bila prinuđena da na 124. sjednici od 27. avgusta usvoji izmjenu ranije usvojenog zaključka. U izmjeni zaključka je navedeno da se ”zadužuje ministar za ljudska i manjinska prava da formira ekspertski tim koji će pratiti javnu raspravu i učestvovati u pripremi Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti”. Iz prethodnog se zaključuje da Ministarstvo nije izvršilo obavezu, tj. da Vladi za 123. sjednicu od 20. avgusta nije pripremilo i na usvajanje dostavilo predlog za formiranje ekspertskih timova - navodi se u saopštenju MCP dostavljenom Portalu Analitika.

Iz MCP ističu da su ostali uskraćeni za objašnjenje zbog čega Ministarstvo nije izvršilo propisanu obavezu.

- U međuvremenu, od početka javne rasprave do 124. sjednice Vlade je proteklo 24 od ukupno 40 dana koji su predviđeni za održavanje javne rasprave o Nacrtu zakona. Postavlja se pitanje: koliko će još dana javne rasprave proteći dok ministar izvrši novu/staru obaveze iz zaključka Vlade? Kakva je upotrebna vrijednost tako zakasnelog izvršavanja obaveze? Kada će zainteresovana javnost, imajući u vidu neažurnost zvaničnog sajta Ministarstva, saznati imena članova ekspertskog tima? I, što je najvažnije, zašto je Ministarstvo predložilo formiranje ekspertskih timova tek poslije, a ne prije pripreme i usvajanja Nacrta zakona? Nije jasno zašto je Ministarstvo odustalo od formiranja ekspertskih timova i naknadno predložilo Vladi formiranje samo jednog ekspertskog tima za ovako važnu oblast? Zašto se, poslije isključivanja predstavnika Crkve i vjerskih zajednica iz Radne grupe, sada uskraćuje i kvalitetna ekspertska podrška prilikom izrade tako važnog zakona? Koji su razlozi za takvu promjenu? Kakva je svrha ekspertske podrške u sred započetog procesa - zapitali su iz MCP.

Ministarstvo, kako dalje navode, nije sprovelo ni tačku 4 iz zaključka Vlade od 30. jula ove godine.

- Naime, Ministarstvu je naloženo da ”prije, tokom i nakon javne rasprave o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti, u cilju usaglašavanja stavova u vezi pripremom Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti, održava neposrednu komunikaciju sa predstavnicima vjerskih zajednica”. Ni prije, a ni tokom javne rasprave sve do današnjeg dana, Ministarstvo ne samo da nije ostvarilo neposrednu nego ni posrednu, tj. nije ostvarilo nikakvu komunikaciju sa predstavnicima Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori. Na žalost, prinuđeni smo da konstatujemo da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ne samo da istrajava u kršenju utvrđene procedure za pripremu zakonskih propisa nego i Vladu dovodi u neprijatnu poziciju da, zbog neodgovornosti i nemara Ministarstva, mijenja svoje odluke - poručili su iz MCP.

foto: www.novinar.de

Portal Analitika