Svijet

EGIPAT: Novinari traže pomilovanje egipatskog predsjednika

Australijanac Piter Grest, jedan od trojice osuđenih novinara televizije Al Džazira u Egiptu, pozvao je danas egipatskog predsjednika da ih pomiluje poslije izrečenih presuda bez presedana, koje su izazvale međunarodnu osudu.
EGIPAT: Novinari traže pomilovanje egipatskog predsjednika
Portal AnalitikaIzvor

"U odsustvu bilo kakvih dokaza o nedjelu, jedini zaključak do koga možemo doći jeste da je ova presuda politički motivisana", rekao je Grest novinarima u Sidneju, kome je suđeno u odsustvu, pošto je deportovan iz Egipta početkom ove godine.

Sud u Kairu osudio je Gresta, kao i kanadskog novinara Mohameda Fahmija i Egipćnina Bahera Mohameda zbog "lažnih vijesti koje su nanijele štetu Egiptu", na po tri godine zatvora.

Agencija AFP navodi da je slučaj postao sramota za egipatskog predsjednika Abdel Fataha al-Sisija koji je rekao da je bolje da su novinari bili deportovani nego da im se sudi i koji može, ukoliko želi, da ih pomiluje.

"Sada je na Sisiju da uradi ono što je rekao da će učiniti od samog početka da nas pomiluje, ukoliko budemo osuđeni", naveo je australijski novinar, koji je radio za Al Džaziru kada je bio uhapšen u Kairu.

Tri novinara su prošle godine osuđena na kazne od sedam i deset godina zatvora, ali je Apelacioni sud Egipta u januaru ove godine odobrio ponovno suđenje uz obrazloženje da presuda nije potkrijepljena dokazima.

Novinari su uhapšeni u decembru 2013. godine, nekoliko mjeseci pošto je vojska zbacila islamističkog predsjednika Muhamed Morsija i pokrenula obračun sa njegovim pristalicama.

Portal Analitika