Region

Pravosnažno rehabilitovan i kralj Petar II Karađorđević, slijedi restitucija imovine

Kralj Petar Drugi Karađorđević, posljednji jugoslovenski monarh, pravosnažno je rehabilitovan odlukom Višeg suda u Beogradu, saznaju Večernje novosti.
Pravosnažno rehabilitovan i kralj Petar II Karađorđević, slijedi restitucija imovine
Portal AnalitikaIzvor

Kako je za ovaj list, rješenje o rehabilitaciji donijeto je još 10. jula, ali se čekao zakonski rok od mjesec dana zbog eventualnih žalbi na ovu odluku.

Zastupnik srpskog prestolonasljednika Aleksandra, Đorđe Đurišić očekuje da ovih dana dobie i zvanično pravosnažno rješenje o rehabilitaciji:

- Tužilaštvo je odmah reklo da se neće žaliti, pa smo znali da će kralj i formalno biti rehabilitovan ove jeseni, ali nismo znali tačan datum. Početkom septembra ćemo jedan primjerak rješenja o rehabilitaciji dostaviti Agenciji za restituciju. Tako će postupak odlučivanja o našem zahtjevu za povraćaj imovine nasljednicima Karađorđevića moći da se nastavi - rekao je Đurišić.

Petar II Karađorđević rođen je u Beogradu, 6. septembra 1923, a umro je u Denveru, 3. novembra 1970. Na jugoslovenskom tronu formalno je bio od 1934. do 1945. godine.

Zahtjev za rehabilitaciju kralja Petra i njegovog sina Aleksandra Karađorđevića zastupnici porodice podnijeli su 2. februara ove godine. Rehabilitacija je bila sudska, a ne zakonska. To znači da sud nije morao da odlučuje da li su ispunjeni zakonski uslovi za rehabilitaciju, već samo da donese rješenje, budući da su zakonom iz 2001. Karađorđevići već rehabilitovani. Te godine je ukinut Ukaz Predsjedništva prezidijuma narodne skupštine FNRJ od 8. marta 1947, kojim je porodici Karađorđević oduzeto državljanstvo i imovina. Ukaz je potpisao dr Ivan Ribar.

- Srpsko pravosuđe rehabilitovalo je svog posljednjeg, najmlađeg i najtragičnijeg kralja, onog koji je 1941. bio najslavniji evropski kralj, koji je bacio rukavicu u lice Hitleru i otišao u London, kao centar borbe protiv fašizma, kada je, kako je to rekao Slobodan Jovanović, Velika Britanija bila usamljena u borbi za pravdu. Doživio je da, zahvaljujući toj istoj Britaniji, ostane i bez krune i bez otadžbine. I eto, poslije 70 godina, vratio se i na Oplenac, pored svog oca, i u Beograd, kod svog sina - izjavio je za Novosti pisac Matija Bećković, srpski akademik i član Krunskog saveta.

Prema pisanju Novosti, Karađorđevići su podnijeli zahtjev za povraćaj imovine krajem januara 2014. kojim se, pored ostalog, traže: kompleks Belog i Kraljevskog dvora, kuće u beogradskim ulicama Patrijarha Dimitrija 52, Kralja Aleksandra 24, Krunskoj 7 i Sarajevskoj 37, kuća u Aberdarevoj 1 (nasledstvo kraljice Marije), livade kod Sokobanje i namještaj, umjetnine, skulpture i srebrnina.

Kada je riječ o imovini u Crnoj Gori, princ Aleksandar II Karađorđević, Katarina Karađorđević i ostali nasljednici su preko advokata Đorđa Đurišića i Gorana Pajovića, 7. aprila 2005. podnijeli zahtjev da im se vrati cjelokupna imovina familije čiji su nasljednici. Tim dokumentom traže ljetnjikovac, pomoćne objekte i zemljišta u Miločeru, zajedno sa okolnim vinogradima, oborima, vrtovima, pašnjacima, zatim plac sa rodnom kućom kralja Aleksandra na Cetinju, koji je danas Etnografski muzej, i ljetnjikovac na Rijeci Crnojevića sa, kako se navodi, dvorcem "Ljeskovac".

Osim u Crnoj Gori i Srbiji, Karađorđevići potražuju imovinu i u Sloveniji i Makedoniji.

Izvor: Novosti, CdM

Foto: novosti.rs

Portal Analitika