Turizam

LUBURIĆ: NP "Skadarsko jezero" posjetilo 52.000 turista

Nacionalni park "Skadarsko jezero" do 26. avgusta posjetilo je 52.000 turista. To je ujedno i rast od 6,2 odsto, što najbolje potvrđuje uspješnost ovogodišnje sezone, kazao je za Televiziju Crne Gore Veselin Luburić iz JP Nacionalni parkovi Crne Gore.
LUBURIĆ: NP "Skadarsko jezero" posjetilo 52.000 turista
Portal AnalitikaIzvor

On je, gostujući u Jutarnjem programu Javnog servisa, saopštio da je ove godine zabilježen značajan porast broja posjeta svim nacionalnim parkovima Crne Gore.

- Svi nacionalni parkovi bilježe rapidan rast posjeta. Što se tiče Skadarskog jezera, najveći motiv dolaska je krstarenje. Najveći broj agencija s primorja opredjeljuje se baš za takav vid posjeta - naveo je Luburić i dodao da u ponudi, između ostalog, imaju posmatranje ptica, obilazak vinskih podruma...

Kad je riječ o brojkama, on je saopštio da je Skadarsko jezero do 26. avgusta posjetilo oko 6,2% više turista, odnosno njih 52.000.

- To pokazuje da je sezona bila uspješna. Bilo je manje ruskih turista, ali se to amortizovalo s turistima sa zapadno evropskih tržišta - istakao je on.

Saopštio je i da je petogodišnjim planovima za Skadarsko jezero postavljeno više strateških ciljeva koji se moraju ostavriti, kao što su fizička zaštita integriteta jezera, jačanje zakonodavnog okvira...

- Kad je riječ o fizičkoj zaštiti, planirana je igradnja objekta službe zaštite na lokalitetu Bobovište. Što se tiče zaštite prostora, planirana je nabavka vozila za prikupljanje plutajućih materijala po jezeru, kao i ugradnja rešetke na ušću Morače za prikupljanje komunalnog otpada - istakao je on.

Izvor: Portal RTCG

Foto: montenegro.travel

Portal Analitika