Svijet

EGIPAT: Novinari Al Džazire osuđeni na tri godine zatvora

Sud u Kairu osudio je na tri godine strogog zatvora tri novinara katarske TV stanice Al Džazira (Al-Jazeera), uprkos apelima međunarodne zajednice da se okonča ta afera koja je dovela u neugodan položaj egipatske vlasti, prenosi Index.
EGIPAT: Novinari Al Džazire osuđeni na tri godine zatvora
Portal AnalitikaIzvor

Australijanac Piter Grest, Kanađanin Mohamed Fami i Egipćanin Baer Mohamed proglašeni su krivim za "emitovanje lažnih informacija" i rad u Kairu bez potrebnih dozvola. Sudija Hasan Farid čak je istakao "da nisu novinari" jer nisu registrovani kao takvi kod nadležnih vlasti u Egiptu.

Izvještači su optuženi da su u svojem medijskom praćenju podržavali Muslimansko bratstvo bivšeg islamističkog predsjednička Muhameda Morsija, kojega je vojska svrgnula 2013.

Fami i Mohamed bili su prisutni na sudu dok je Grestu suđeno u odsustvu nakon što je protjeran u Australiju u februaru, u skladu s predsjedničkim ukazom.

Advokati su upozorili na nedostatak dokaza.

- Jedini pravedan ishod ovog suđenja je oslobađajuća presuda - rekla je Amal Kluni, Famijeva advokatica, nakon presude, ističući "nedostatak dokaza".

Prije saslušanja, Kluni je kazala da će se susresti s zvaničnicima vlade i u slučaju osude zatražiti predsjednički oprost ili protjerivanje.

Današnju presudu na trogodišnji strogi zatvor katarska TV stanica nazvala je "skandaloznom i odvratnom".

- Radi se o proizvoljnom napadu na slobodu štampe - reagovala je Al Jazeera u svom saopštenju.

Izvor: Index

Foto: index.hr

Portal Analitika