Svijet

Uhapšeni krijumčari krivi za smrt 52 emigranta: Napadali ih noževima dok su se borili za vazduh

Italijanska policija uhapsila je 10 trgovaca ljudima osumnjičenih za smrt 52 emigranta na brodu koji je iz Libije krenuo prema Evropi, prenosi Index.
Uhapšeni krijumčari krivi za smrt 52 emigranta: Napadali ih noževima dok su se borili za vazduh
Portal AnalitikaIzvor

Prema pisanju "LA Times"-a, sedmorica Marokanaca, dva Sirijca i Libijac koristili su noževe i štapove kako bi nesretne migrante natjerali da ostanu u prekrcanom, tijesnom potpalublju, nakon što su u očajničkom pokušaju da dođu do vazduha pokušali da izađu na palubu.

Švedski spasilački brod spasio je u srijedu 439 migranata sa istog broda. Da bi došli do zatvorenog potpalublja prekrcanog beživotnim tijelima, morali su da upotrijebe sjekire.

- Sve izjave preživjelih emigranata su iste: žrtve su nasilno natjerali ispod palube u užasne uslove - rekao je italijanski tužilac Mauricio Skalija.

O nehumanim uslovima u kojima migranti putuju u potrazi za boljim životom, svjedoče i izjave grupe Egipćana koji su na sličnom brodu morali da plate za svaki izlazak na vazduh.

- Kada je švedski brod pristao sa poginulima i spašenima, lukom se proširio zadah smrti i strave, bilo je sasvim jasno što se dogodilo - rekla je portparolka "Save the Children" Đovana Di Benedeto i dodala da su se prijatelji i rodbina stradalih nalazili na istom brodu i bili su prisiljeni da gledaju torturu.

Prema podacima UN-a, ove godine je već oko 2.500 migranata poginulo na moru, na putu prema Evropi.

Izvor i foto: Index

Portal Analitika