Društvo

VIDEO: Opština Bar poklonila udžbenike prvacima

Prvi put ove godine, Opština Bar je, na osnovu Odluke predsjednika dr Zorana Srzentića, svim đacima prvacima tog grada poklonila komplet udžbenika. Donacija je uručena direktorima škola na svečanosti u opštini, na kojoj je razgovarano i o prioritetnim potrebama ovih obrazovnih institucija uoči početka nove radne godine, piše Bar info.
VIDEO: Opština Bar poklonila udžbenike prvacima
Portal AnalitikaIzvor

Opština Bar izdvojila je skoro 25.000 eura za 591 komplet udžbenika za sve barske prvake. Na taj način lokalna uprava poželjela je uspješan početak školovanja najmlađim barskim đacima.

- Želimo da pokažemo da vodimo brigu o našim najmlađim učenicima kojima ovaj gest treba da bude podsticajan za što bolje rezultate, ali i da im ukaže na ozbiljnost nove životne etape koju počinju. Nadam se da će ova mala podrška biti i olakšanje za budžet roditeljima, pred kojima su na početku nove školske godine, brojne obaveze - kazao je predsjednik dr Zoran Srzentić, koji je izrazio nadu da će to postati uobičajna praksa lokalne uprave.

Na izuzetnom gestu zahvalili su se direktori škola "Blažo Jokov Orlandić" Svetlana Macanović Đurović, "Anto Đedović" Stanka Vukčević, "Jugoslavija" Lidija Raković i škole "Bratstvo i jedinstvo" u Đuravcima Veselin Šobić.

- Naša škola ima najviše prvaka - 146. U ime roditelja i svih kolega, srdačno se zahvaljujem Opštini Bar i predsjedniku. Materijalna vrijednost ove donacije nije mala za porodice, ali ovaj gest simbolično pokazuje i koliko je školovanje važno, kao i to da su sa nama i našim prvacima, i Opština i čitavi grad, na početku tako važnog životnog zadatka - kazala je direktorka OŠ "Jugoslavija" Lidija Raković.

Dodjela poklon udžbenika barskim prvacima bila je i prilika da direktori škola razgovaraju sa čelnim ljudima lokalne uprave o prioritetnim potrebama škola uoči početka nove školske godine.

Direktorka centralne gradske škole "Blažo Jokov Orlandić" Svetlana Macanović kazala je da je u toj obrazovnoj ustanovi, radi bezbjednosti učenika, u toku izgradnja ograde škole, za što je sredstva obezbjedio Savjet roditelja, a za završetak bočnih strana očekuju podršku Opštine i resornog Ministarstva. U seoskoj školi u Đuravcima Opština finansira izgradnju mokrog čvora, a najavljena je podrška i u opremanju učionica.

Učiteljica Rada Višnjić iz OŠ "Jugoslavija" predložila je izgradnju malog, zabavnog parka za prvake u krugu škole.

- Današnji događaj i gest Opštine i njenog prvog čovjeka je vrijedan pažnje, komplimenata i zahvalnosti. Iskoristili smo ovu priliku da ukažemo da je za našu školu sada najvažnije dovršiti izgradnju školske ograde - kazala je direktorka OŠ "Blažo Jokov Orlandić" Svetlana Macanović, koja je naglasila "dobru saradnju sa Opštinom i izrazila nadu da će ova donacija biti tradicionalna, kako bi svi učenici, u narednim generacijama,bili u ravnopravnom položaju".

- Naša škola ima malih problema u infrastrukturi i opremi. Zahvaljujući Ministarstvu i Opštini, stvaraju se podjednako dobri uslovi i u gradskim i u seoskim školama. Opština trenutno gradi mokri čvor, a Ministarstvo je izgradilo krov. Danas smo dobili obećanje da će Opština pokušati, u skladu sa mogućnostima, da nam pomogne u opremanju računarskog kabineta - istakao je Veselin Šobić, direktor škole "Bratstvo i jedinstvo" u Đuravcima, koja ima dva područna odjeljenja - u Livarima i Donjim Murićima.

Predsjednik SO Bar Osman Subašić naglasio je da "svaka država prvenstveno treba da ulaže u zdravstvo i obrazovanje, zahvalivši se prosvjetnim radnicima na trudu koji ulažu, obavljajući jednu izuzetno časnu dužnost".

Portal Analitika