Finansije

Zaboravili da propišu plaćanje poreza

Fondu za zaštitu depozita nije nametnuta obaveza da plaća porez na dobit, iako je izmjenama i dopunama zakona koji je krajem jula usvojio parlament, to bila namjera predlagača, kazao je za Pobjedu izvršni direktor te institucije, Predrag Marković.
Zaboravili da propišu plaćanje poreza
Portal AnalitikaIzvor

Izmjene su u tom dijelu, kako je objasnio, u potpunoj saglasnosti sa ostalim zakonima, a to znači da je Fond oslobođen plaćanja poreza na dobit.

Predlagač izmjena i dopuna Zakona o zaštiti depozita, poslanik Socijalističke narodne partije, Aleksandar Damjanović, inicirao je da Fond plaća porez na dobit po stopi od devet odsto, što bi na godišnjem nivou bilo oko 900.000 eura.

- U usvojenim izmjenama toga nema. U članu 1 izmjena i dopuna zakona piše da je Fond poreski obveznik u skladu sa zakonom, a Fond je i ranije bio poreski obveznik u skladu sa zakonom. A u skladu sa zakonom Fond je oslobođen plaćanja poreza na dobit - rekao je Marković.

On je podsjetio da je intencija predlagača izmjena i dopuna bila da Fond za zaštitu depozita bude poreski obveznik poreza na dobit.

Ranijim Zakonom o zaštiti depozita, odnosno njegovim članom 12, kako je objasnio Marković, bilo je regulisano da je Fond oslobođen plaćanja poreza i taksa pri obavljanju poslova zaštite depozita, u skladu sa zakonom. Marković je saopštio da je u ovom slučaju Zakon o porezu na dobit krovni zakon kojim je regulisano ko je obveznik poreza na dobit.

- U članu 6 piše porez na dobit ne plaćaju državni organi, organi državne uprave, organi lokalne uprave, javni fondovi, javne ustanove, turističke organizacije, sportski klubovi, sportska društva i savezi, vjerske zajednice, umjetnička udruženja, političke stranke, komore, sindikati i nevladine organizacije, ako su u skladu sa posebnim zakonom osnovane za obavljanje nedobitne djelatnosti - kazao je Marković.

Javni fondovi su, dodao je, oslobođeni plaćanja poreza na dobit, a pošto je Fond za zaštitu depozita javni fond, a nema dopunske djelatnosti, nema ni obavezu plaćanja poreza na dobit.

- Zato se Fond nije obraćao za tumačenje Skupštini Crne Gore, što je bilo najavljeno, jer smatra da se nije promijenio poreski status Fonda, niti se poreski status može izmijeniti bez izmjene krovno zakona - samog Zakona o porezu na dobit - rekao je Marković.

Fond će se, kako je naveo, prije izrade završnog računa za ovu godinu, obratiti Poreskoj upravi kako bi otklonili i posljednje dileme.

Iz Fonda su odmah po usvajanju zakona kazali da je nametanje obaveze Fondu da plaća porez na dobit u kolizijiji sa lex specialis Zakonom o porezu na dobit pravnih lica. Oni su tada ocijenili da bi plaćanje poreza na dobit po osnovu premija za osiguranje depozita ugrozilo osnovnu funkciju Fonda. Oni su prvobitno najavili da će tražiti tumačenje parlamenta, ali su od toga odustali kad su vidjeli da u zakonu nema onoga o čemu se uporno govorilo.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika