Svijet

Estonija planira ogradu na granici s Rusijom

Estonija želi da napravi ogradu na svojoj istočnoj granici s Rusijom kako bi ojačala vlastitu sigurnosti i sigurnost šengenske zone slobodnog kretanja, prenosi T portal.
Estonija planira ogradu na granici s Rusijom
Portal AnalitikaIzvor

Kako javlja BBC, gradnja ograde koja bi, prema planu bila duga 110 kilometara i visoka 2,5 metra, trebalo bi da počne 2018. godine. Prema procjenama, koštaće 71 milion eura.

Estonski planovi ozvaničeni su u jeku jačanja napetosti između Zapada i Rusije oko ukrajinske krize i problema s izbjegličkim talasom u Evropi.

- Želimo da pokrijemo kompletnu kopnenu granicu 24-satnim tehničkim nadzorom. To radimo zbog sigurnosti Estonije i sigurnosti Šengenske zone - rekao je portparol estonskog ministarstva unutrašnjih poslova Tomas Viks.

Ograda će pokriti samo trećinu estonske granice s Rusijom, jer je ostatak - vodena granica.

Estonija je jedna od zemalja EU-a koja ima vanjsku šengensku granicu. Druga takva zemlja, Mađarska, već gradi kontroverznu ogradu na granici sa Srbijom, dugu 175 kilometara.

Potpredsjednik odbora za vanjsku politiku ruskog parlamenta Konstantin Kosačev osudio je estonske namjere. Tvrdi da ta zemlja nije pod nikakvim pritiskom izbjeglica i da ogradu podiže iz ideoloških razloga, kako bi Rusiju prikazala kao prijetnju Evropi.

Podsjećamo, Ukrajina je u maju najavila izgradnju zida na granici s Rusijom, koji će je moguće koštati oko 200 miliona dolara. Taj zid bi trebalo da bude izgrađen na dužini od 2.000 kilometara, a izgradnja bi trajala najmanje tri godine. Planirano je da se izgradi zaštitni pojas duž cjelokupne granice sa Rusijom, uz izgradnju protivtenkovskih kanala širokih četiri metra, a dubokih dva metra.

Izvor: T portal, Blic

Foto: tportal.hr

Portal Analitika