Društvo

Vojnici ispraćeni u Avganistan

Na vojnom aerodromu u Golubovcima danas je upriličen svečani ispraćaj pripadnicima III kontingenta Vojske Crne Gore (VCG) u misiju "Resolute Support" u Avganistanu.
Vojnici ispraćeni u Avganistan
Portal AnalitikaIzvor

Zamjenik načelnika Generalštaba VCG, pukovnik Rajko Pešić, poželio je pripadnicima kontingenta uspješno izvršenje zadatka, napominjući da od ponovnog uspostavljanja Ministarstva odbrane Crne Gore 2006. godine intenzivna međunarodna, međususjedska i regionalna saradnja su definisani kao jedan od prioriteta.

"Učešće u misijama u Avganistanu, prvo ISAF, sada "Resolute Support", pomorskoj operaciji EU ATALANTA, posmatračkoj misiji UN u Liberiji UNMIL, kao i trening misiji EU u Maliju, potvrda su da na tom planu ciljeve ispunjavamo u kontinuitetu i u potpunosti. Ovakvo angažovanje u operacijama sa pripadnicima oružanih snaga država regiona i svijeta, koja već šestu godinu realizujemo upješno, pokazuje naš kredibilitet kod međunarodnih partnera i našu spremnost da i najkopleksnije zadatke možemo realizovati na kvalitetan i pouzdan način", istakao je pukovnik Pešić.

On je saopštio da Vojska Crne Gore može biti zadovoljna što kao rezultat takvog rada, dolaze priznanja i preporuke sa svih relevantnih međunarodnih adresa.

"Priznanje da smo ispunili zahtijevane standarde u oblasti reforme sistema odbrane i da je naša Vojska u potpunosti osposobljena”, dodao je zamjenik načelnika Generalštaba.

2808vcg2

Pukovnik Pešić ie istakao da pripadnike Vojske Crne Gore koji će u sastavu III kontingenta učestvovati u misiji “Resolute Support” očekuje zahtjevan i odgovoran zadatak.

"Sve ono što ste uvježbavali u prethodnih šest mjeseci sada ćete biti u prilici da sprovodite u realnim uslovima. Priroda Avganistana surovija je od one u kojoj ste vi uvježbavali postupke, ali bezbroj ponavljanja i izuzetni rezultati uvjeravaju nas, da ćete sve ono što ste postigli tokom obuke uspješno realizovati u toku misije. Ono što dodatno doprinosi značaju vašeg kontingenta, jeste činjenica da za vrijeme vašeg boravka u misiji Crna Gora očekuje dobijanje poziva za članstvo u NATO. To od vas iziskuje i dodatna očekivanja i obavezuje da i nakon toga pokažete da možemo stajati rame uz rame sa pripadnicima svih oružanih snaga svijeta", zaključio je zamjenik načelnika Generalštaba.

Svečanom ispraćaju kontingenta prisustvovali su komandanti i komandiri jedinica Vojske Crne Gore, predstavnici Ministarstva odbrane i vojno-diplomatski predstavnici akreditovani u Crnoj Gori.

Portal Analitika