Politika

VUJIČIĆ: Ugovor o granici potvrda tradicionalno dobrih odnosa Crne Gore i Kosova

Crnogorci sa Kosova pozdravljaju potpisivanje istorijskog Sporazuma o državnim granicama između Crne Gore i Kosova, istakao je predsjednik Udruženja Crnogoraca Kosova Slobodan M. Vujičić.
VUJIČIĆ: Ugovor o granici potvrda tradicionalno dobrih odnosa Crne Gore i Kosova
Portal AnalitikaIzvor

- Ovim činom je stavljena tačka na nedoumice koje su jednom broju političkih partija u obje države koristile za dobijanje jeftinih političkih poena. Služeći se retorikom 90-tih oni su podizali bespotrebne tenzije unazad nekoliko mjeseci, bez razmišljanja o posljedicama koje su mogli nanijeti ne samo evroatlanskom putu obje države, već i Albancima u Crnoj Gori i Crnogorcima na Kosovu. Zbog svega toga smo se veoma loše osjećali, ali nijesmo dozvolili da budemo isprovocirani. Na taj način smo još jednom potvrdili da su Albanci iz Crne Gore i Crnogorci sa Kosova bez ikakve sumnje most spajanja između naše dvije države, koje u svim aspektima njeguju tradicionalno dobre odnose, što je potpisivanje ugovora o granicama to i potvrdilo - ističe Vujičić u izjavi dostavljenoj Portalu Analitika.

On dodaje kako Crna Gora "svojim angažovanjem i posvećenosti miru i stabilnosti u regionu nastavlja da bude primjer", te time "na najbolji način dokazuje svoju zrelost i spremnost da što prije postane dio porodice NATO država".

- Svojim zalaganjem za mir i stabilnost regiona Crna Gora je takođe dala nemjerljivi doprinos za relaksaciju odnosa izmešu Srbije i Kosova, ali i između dva najbrojnija naroda na Balkanu, Srba i Albanaca, što je najznačajniji preduslov do trajnog mira i prosperiteta zemalja regiona. Mi, Crnogorci sa Kosova, nastavićemo ponosno da pratimo vanjsku politku matične države i svojim aktivnostima radimo na produbljivanju odnosa između Crne Gore i Kosova, ali i pomirenju naroda na Balkanu - zaključuje Vujičić.

Portal Analitika