Abiznis

Predložen Zakon o bezbjednosti hrane

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila Prijedlog zakona o bezbjednosti hrane kojim se propisuju uslovi za bezbjednost hrane i obaveze i odgovornosti subjekata u poslovanju hranom. Cilj zakona je da zaštite život i zdravlje ljudi, životna sredina, potrošači i uspostavi efikasno funkcionisanje tržišta.
Predložen Zakon o bezbjednosti hrane
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Vlade, donošenje ovog zakona je posebno važno, jer predstavlja jedan od uslova za ispunjavanje mjerila, koje se odnosi na usaglašeni pravni okvir u cilju otvaranja pregovora u Poglavlju 12 – bezbjednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika.

„Novim zakonom se uspostavlja centralni nadležni organ, čime će se obezbijediti preduslovi za poboljšanje strateškog upravljanja bezbjednošću hrane. Takođe, novi pristup rezultiraće efikasnijem iskorišćavanju sredstava za kontrolu, unaprijediće informisanje o riziku za zdravlje ljudi koji potiče od hrane, kroz uspostavljanje nacionalnog sistema brzog uzbunjivanja i obavještavanja i razmjenu informacija sa Evropskom komisijom“, saopšteno je iz Vlade.

U sklopu evropske agende, Vlada je utvrdila i prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o žigu i Zakona o pravnoj zaštiti industrijskog dizajna, čijim donošenjem će se ova oblast usaglasiti sa zakonodavstvom EU, a time ispuniti i obaveze iz Poglavlja 7 - Pravo intelektualne svojine.

Vlada je usvojila i Informaciju o prisutnim problemima u primjeni člana 197L Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Tim članom je propisano da osiguranik, kome je u privrednom društvu, sa vlasničkim udjelom države, prestao radni odnos zbog uvođenja stečaja, stiče pravo na starosnu penziju sa navršenih 30 godina staža osiguranja za muškarace, odnosno 25 godina za žene.

„Zbog nepreciznosti norme u slučajevima kada je privredni subjekt bio u društvenoj svojini, Vlada je zaključila da takva preduzeća treba smatrati kao privredna društva u kojima je država imala vlasnički udio“, saopšteno je nakon sjednice Vlade.

rtcg.me

Portal Analitika