Društvo

RADONJIĆ: Odluka o odbacivanju prijave protiv Vlahović zakonita

Zamjenik osnovnog tužioca u Podgorici Vukas Radonjić kazao je Pobjedi da je odluku da zbog zastarjelosti odbaci krivičnu prijavu koju je CGO podnio protiv ministrice nauke Sanje Vlahović zbog povrede moralnih prava autora i interpretatora donio u skladu sa zakonom.
RADONJIĆ: Odluka o odbacivanju prijave protiv Vlahović zakonita
Portal AnalitikaIzvor

"Činjenica je da je utvrđeno tačno vrijeme prjavljenog krivičnog djela, odnosno datum 6. maj 2010, pa je tako ocijenjeno da da je nastupila relativna zastarjelost krivičnog gonjenja 6. maja 2013., a taj datum je od podnosioca prijave smatran za datum izvršenja krivičnog djela", kazao je Radonjić.

Tužilaštvo se, kako je istakao, nije upuštalo u ocjenu osnovanosti navoda krivične prijave, već je iz razloga koji je procesnog karaktera donio "jedinu odluku koja se mogla donijeti u skladu sa zakonom".

"Pojedini mediji i NVO svakako imaju pravo da sxe n e slažu sa odlukama Državnog tužilaštva i da prate i javno vrednuju naš rad, ali u konkretnom slučaju nemaju utemeljenje u utvrđenim činjenicama i zakonu, , zbog čega su očigledno nastojali da naruše ugled i autoritet Državnog tužilaštva", kazao je Radonjić.

On je podvukao da svoje pravne stavove daje samo u okviru zakonito donijetih odluka koje podliježu ocjeni Višeg državnog tužilaštva ukoliko njihovo preispitivanje bude inicirano.

"Svako ko smatra da sam prekršio zakon ima pravo da podnese odgovarajuću prijavu protiv mene", poručio je Radonjić.

Portal Analitika