Društvo

U Petnjici formirano prvo javno preduzeće, komunalnom fale radnici i mašine

Konačno su odbornici lokalnog parlamenta u Petnjici, nakon višemjesečnih priprema i dvoumljenja, usvojili odluku o osnivanju prvog javnog preduzeća, i to za komunalne djelatnosti. Time su ustanovili formalno-pravni osnov za otvaranje postupka unutrašnje organizacije jednog od najvažnijih segmenata funkcionisanja lokalne samouprave, piše Pobjeda.
U Petnjici formirano prvo javno preduzeće, komunalnom fale radnici i mašine
Portal AnalitikaIzvor

Na  pitanje zašto se moralo toliko čekati, u petnjičkoj upravi odgovaraju argumentacijom o dugom procesu svođenja diobnih bilansa sa beranskom opštinom.

"Nakon obnavljanja opštinskog statusa nije bilo dvoumljenja o prijekoj potrebi da se formira komunalno preduzeće, ali se onda otvorila dilema vezana za diobne bilanse sa Beranama"m pojašnjava predsjednik petnjićkog parlamenta Adnan Muhović.

Imali su, dodaje, obavezu prema srazmjernom broju zaposlenih u dotadašnjem zajedničkom preduzeću, ali i pravo na dio neophodne mehanizacije.

"Računali smo da će se cijeli proces, uključujući i administrativno razgraničenje, odvijati mnogo brže, ali se ispostavilo da se niti na nivou komisija dvije opštine ne možemo dogovoriti ni oko čega, pa su pokrenuti odvojeni arbitražni postupci na državnom nivou. Razgraničenje je okončano, ali diobni bilansi nijesu svedeni, pa još ne znamo koliko smo radnika dužni da preuzmemo, niti na kakvu mehanizaciju možemo da računamo", kaže Muhović.

U okviru komunalnog preduzeća biće i lokalni vodovod.

"U narednih nekoliko sedmica biće imenovana najnužnija kadrovska struktura, a u opštinskom budžetu predviđen je i dio novca za nabavku elementarne sitnije mehanizacije, alata i drugih najneophodnijih sredstava za rad. Poseban akcenat biće stavljen na stvaranje pretpostavki za rad u zimskim uslovima, kako bi se obezbijedilo održavanje putne i vodovodne infrastrukture, čistoće, odnosno redovno odvoženje i deponovanje čvrstog otpada", najavio je Muhović.    

Portal Analitika