Kultura

Djela Maljeviča i Direra ove jeseni pred likovnom publikom u Beogradu

U Beograd ove jeseni stižu dvije izložbe svjetskog ranga: Muzej grada Beograda biće od septembra domaćin internacionalne izložbe "Albreht Direr i njegovi savremenici - Trijumfalna povorka cara Maksimilijana I", dok će "Ruska avangarda" biti otvorena početkom novembra u Muzeju istorije Jugoslavije.
Djela Maljeviča i Direra ove jeseni pred likovnom publikom u Beogradu
Portal AnalitikaIzvor

Izložba Albrehta Direra (1471-1528) već je predstavljena u deset evropskih gradova, a 3. septembra stiže u Beograd, u Konak knjeginje Ljubice, gdje će publika imati priliku da se upozna s najznačajnijim grafikama majstora crteža mikroskopskog detalja, kao i njegovim učenicima: Hajnrihom Aldegreferom, Albertom Aldorferom, Lukom Kranahom starijim i Markantonijem Rajmondijem.

Izložba je koncipirana u dvije cjeline: prvu čine 20 Direrovih grafika i 74 grafike njegovih savremenika, a drugu 44 grafička lista čuvene Direrove kompozicije "Trijumfalna povorka cara Maksimilijana I".

Srbija je, uz Monako i Švajcarsku, među zemljama u kojima će "Ruska avangarda" biti postavljena. Povod za izložbu je stogodišnjica Maljevičevog djela "Crni kvadrat", koje će ujedno biti ključni eksponat uz djela ruskih umjetnika s početka XX vijeka, Maljevičevih savremenika, kao što su Natalija Gončarova, Olga Rozanova, Ivan Kljun, Aleksandar Rodčenko, El Lisicki, Ljubov Popov i Nadežda Udaljcova. "Crni kvadrat", inače, označava suprematizam u savremenoj umjetnosti i oličenje je Maljevičevog smjelog ulaženja u apsolutnu bespredmetnost u slikarstvu, koju će dostići "Bijelim kvadratom".

Portal Analitika