Svijet

Velika Britanija razdvaja žena i muškarace u javnom prevozu?

Porast prijavljenih seksualnih napada u britanskom javnom prevozu vratio je u središte političke pažnje zamisao o uvođenju posebnih vagona za žene, uprkos zabrinutosti da bi polna segregacija pojačala seksističko ponašanje i ne bi uspjela da riješi problem, prenosi Index.
Velika Britanija razdvaja žena i muškarace u javnom prevozu?
Portal AnalitikaIzvor

Džeremi Korbin, kanidat za predsjednika opozicione ljevičarske Laburističke stranke, rekao je da bi, u slučaju izborne pobjede, zamisao o vagonima samo za žene razmotrio tek nakon što bi od žena saznao jesu li sklone takvom rješenju ili ne.

Britanska transportna policija (BTP), zadužena za sigurnost u britanskim vozovima, objavila je izvještaj iz kojeg se vidi da je broj prijavljenih seksualnih napada u javnom prevozu tokom sezone 2014/2015. iznosio 1.399 - čak 25 odsto više od dotad rekordnih 1.117, godinu prije. BTP tako velik porast pripisuje kampanji kojom se ljude ohrabruju da prijave seksualne napade, pošto je ispitivanje javnog mnijenja 2013. pokazalo da u prosjeku deset odsto Londonaca biva izloženo neželjenom seksualnom ponašanju, ali više od 90 odsto to nikad ne prijavi.

- Neprihvatljivo je da mnoge žene i djevojke prilagođavaju svakodnevni život na način da izbjegnu uznemiravanje na ulici, u javnom prevozu i na drugim javnim mjestima - od parka do trgovine - napisao je Korbin.

Njemu su se odmah suprotstavile političarke, ne samo iz njegove stranke.

- Upravo stižem iz podzemne. Većina putnika su žene. Zašto bismo se morale da se izolijemo da bismo bile sigurne? Zaustavite nasilje nad ženama - napisala je na svom Twitter profilu laburistkinja Ivet Kuper, ističući da bi vagoni samo za žene "vratili vrijeme unatrag, a ne riješili problem".

Parlamentarka vladajućih konzervativaca Sarh Volaston rekla je da vagoni samo za žene nisu rješenje jer bi to normalizovalo neprihvatljivo ponašanje.

- U zemljama u kojima postoji segregacija žena u javnom prevozu, to je znak obespravljenosti, a ne sigurnosti - napisala je na ona na Twitteru.

U pokušaju smanjivanja broja seksualnih napada, sve više gradova u svijetu uvodi isključivo "ženske" vagone u vozovima, zatim autobuse i taksije. Tokio je 2000. bio prvi megalopolis koji je uveo vozove sa "istopolnim" vagonima kako bi spriječio zlostavljanje žena. Za njegovim primjerom poveli su se Meksiko Siti, Džakarta i drugi, a brojni gradovi razmatraju tu mjeru. Prošlogodišnje istraživanje javnog mnijenja sprovedeno u 15 glavnih gradova širom svijeta i u Njujorku pokazalo je da se 70 odsto žena osjeća sigurnijima u prevozu ako su okružene isključivo svojim polom.

Anketa "YouGov"-a pokazala je da je trećina od 400 ispitanica u londonskom javniom prevozu bila izložena usmenom zlostavljanju, petina je doživjela fizički napad, a 45 odsto se izjasnilo da bi se osjećale sigurnijima u prostorima rezervisanim samo za žene. Britanska ministrica saobraćaja Kler Peri prošle godine je najavila da će razmoztiti uvođenje takve mjere u londonskoj podzemnoj željeznici, a njena ideja zasad nije ni usvojena ni odbačena.

Izvor: Index

Foto: tempo.co

Portal Analitika